Baštenski program

Viseće saksije – Savršen način da ukrasite terasu ili baštu

Viseće saksije

Viseće saksije unose posebnu draž u vaš prostor.

Mnogi misle da je za stvaranje male oaze u dvorištu potrebno puno novca. Zapravo, dovoljne su vam baštenske stolice i sto, saksije i žardinjere za cveće i malo mašte i kreativnosti kako biste, i sa ograničenim finansijama, imali cvetni kutak kakav želite.

S obzirom da cveće ima moć da i najjednostavnijem prostoru podari čaroliju vrednu divljenja najveću pažnju posvećujemo njegovoj sadnji. Imajte u vidu da svaka biljka ne samo da zahteva određenu količinu vode i svetlosti, već i dovoljno prostora. Zato stručnjaci savetuju da dvorište nikako ne “zatrpate” puzavicama i drvenastim biljkama. Čak i saksije za cveće treba da budu raspoređene tako da čine estetski skladnu celinu.

Ako nemate dovoljno veliko dvorište ili živite u stanu, pa je terasa jedino mesto za gajanje cveća napolju, budite bez brige. Viseće saksije vam mogu pomoći da ukrasite svoj prostor.

Koje su prednosti ovih saksija za cveće otkriva vam u ovom blogu Pobeda Compani.

Unose u vašu okolinu osećaj vedrine i dobrog raspoloženja

Viseće saksije su tako dizajnirane da se mogu zakačiti bilo gde – od stubova na tremu, pa do grana drveća. Time vam obezbeđuju da na najbolji način iskoristi svaki deo dvorišta.

Pored uštede u prostoru olakšavaju vam i gajenje biljaka. Zemlja u bašti je često siromašna mineralima, kamenita, pa i peskovita. Da bi vaše cveće pokazalo svu svoju lepotu morate, najpre, da stvorite prave uslove za rast i razvoj. Odnosno, morate odrediti kakvog je tipa zemljište, a zatim da dodate potrebne sastojke.

Viseće saksije

Viseće saksije vas oslobađaju ovog posla, jer je u njima kompaktna zemlja idealna za sadnju. Takođe, ne morate da razmišljate kako da se rešite upornog korova koji raste na baštenskom tlu. Samim tim, troškovi održavanje baste biće niži.

Lakši pristup za održavanje biljaka

Još jedna od prednosti visećih saksija je lakoća nege biljaka. Više ne morate da se savijate ili klečite prilikom sadnje, zalivanja i održavanja.

Svaki posao možete da obavite dok stojite, bez nepotrebnog zamaranja, kao ni preteranog opterećenja kičme i kolena. Dok će vaše biljke dobiti negu kakvu zaslužuju.

Viseće saksije čuvaje vaše cveće

Baštenska zemlja može da vam priredi mnoga neprijatna iznenađenja. Bube i puževi samo su neke od štetočina koji vrebaju sa zemlje. Ne treba zaboraviti ni zečeve i krtice koji, neretko, kopaju po bašti, uništavajući zasade biljaka. Sve ove pretnje iz životinjskog sveta mogu se izbeći visećim saksijama.

Nije redak slučaj da se cveće ošteti i nepažnjom članova porodice, posebno tokom dečije igre. Što je još jedan razlog da omiljene biljke podignite na viši nivo.

Za razliku od standarnih saksija viseće omogućavaju bolje izlaganje sunčevim zracima, pa su savršene za gajenje varbene, viseće muškatle, viseće petunije, begonije, bršljana, paprati, raznih sukulenata.

Celokupna oprema za baštu, uključujući i viseće plastične saksije čeka vas u bogatoj ponudi Pobeda Compani.

 

 

Related Posts

Ostavite odgovor