Plastični proizvodi

Cediljka za limun – Pravo osveženje u letnjim danima

Cediljka za limun

Cediljka za limun je omiljena kuhinjiska sprava ljubitelja limunade.

Tople letnje dane ne možemo da zamislimo bez bokala limunade. Za razliku od drugih slatkih sokova, karakterističan kiselkast ukus je savršeno osveženje kada temperature pređu 30 stepeni Celzijusovih, te ne čudi što je upravo ovo piće asocijacija za uživanje na moru.

Mnogi umesto kafe ili čaja biraju limunadu za početak dana, dok je drugima nezamenjivi dodatak uz omiljeni kofeinski napitak.

Međutim, pravljenje limunade nas stavlja na muke. Klasičnim ceđenjem ne samo da nećete u potpunosti iskoristiti limun, već ni ukus neće biti zadovoljavajući kada dodate vodu. Da bi vaša limunada imala očaravajući intenzivan ukus neophodna vam je cediljka za limun.

Kada je nastala cediljka za limun?

Kada je tačno nastala i ko je izumeo cediljku za limun nije poznato. Najstariji očuvani primerci pronađeni su u turskom gradu Kutahiji. Izrađeni su u tradicionalnom stilu turske grnčarije s početka 18. veka i bili su namenjeni za pravljenje tada popularnog sorbeta od citrusa.

Razvoj je nastavljem u 19. veku. Tako je 1860. godine Amerikanac Lewis S. Chichester dobio patent za prvu zvaničnu cediljku za limun. Ona je bila izrađena od livenog gvožđa i služila je kao “jednostavni, ekonomični i izdržljivi uređaj koji će pomoći da se u kućnim uslovima iscedi limun daleko lakše i sa mnogo manje snage”.

Na osnovu Chichesterovog izuma u narednim godinama nastale su nove verzije, od kojih je oko 200 dobilo patent. Iako su bili različitih mehanizama skoro svi su radili na principu prese ili poluge čime je vršen pritisak na limun, a da se plod ne rotira.

Cediljka za limun je jednostavna za upotrebu

Cediljka za limun ima karateristični dizajn sa zašiljenim rebrastim vrhom koji omogućava ceđenje i posudom u koju se sliva sok.

cediljka za limun 300ml

Upotreba je veoma laka. Sve što treba da učinite jeste da izrežete limun na pola, a zatim polovinu da postavite na vrh, tj. “glodalo” i kružnim pokretima pritiskate na dole. Kako je ono propusno isceđeni sok se sliva u posudu.

Cediljke se danas prave od različitih materijala, pa prilikom izbora morate voditi računa da je on otporan na limunsku kiselinu. U protivnom kiselina može da nagrize boju, čije čestice će prilikom upotrebe dospeti u vašu čašu.

Imajući ovo u vidu stručnjaci savetuju da vaša cediljka bude napravljena isključivo od polipropilena. U pitanju je specijalna vrsta plastike koja ima visoku elektro i hemijsku otpornost, te ne postoji rizik od bilo kakvih oštećanja, niti štetnih posledica po zdravlje. Zahvaljujući strukturi svi plastični proizvodi napravljeni od polipropilena mogu se pohvaliti izuzetnom izdržljvošću, čime je zagarantovana dugotrajna upotreba.

Druga važna karakteristika jeste održavanje. Naime, svi delovi cediljke treba da budu lako rasklopivi kako biste mogli detaljno da ih očistite.

Prednosti upotrebe limunade po zdravlje

Limun je bogat vitaminom C, A, B1, B6, bioflavonoidima, pektinom, folnom kiselinom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, manganom, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica. Zbog toga konzumiranje prirodno ceđenog soka od limuna ima blagotvorni efekat na zdravlje.

Cediljka za limun

Pre svega, jača imuni sistem te indirektno pomaže telu u borbi sa slobodnim radikalima. Takođe, smanjuje mogućnost razvoja kamena u bubregu, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, moždanog udara, holesterola, visokog krvnog pritiska, kao i stomatoloških problema, posebno gingivitisa i stomatitisa. Uspešno rešava kiselinu i nadutost nakon preobilnog obroka, opstipaciju i bol u grlu.

Cediljku za limun napravljenu od najkvalitetnije plastike možete pronaći u ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čeka bogat kuhinjski program, kao što su plastične daske za sečenje, tacne za kolače, čaše, tanjiri, raznovrsne posude…