Dolazi zima duga i hladna… Ne, to ne znači da treba da uđete u fazu „zimske depresije“, već to označava početak doba da se zimnica proba. Zimnica još od starih vremena, kako joj naziv sugeriše, predstavlja način pripremanja hrane za nadolazeći hladniji period. U našem narodu, ali i u regionu, kiseli kupus je odomaćena tradicionalna receptura bez koje se zimnica ne može zamisliti. Međutim, kako bi vam ova zimska salata bila ukusna, sveža i zdrava tokom cele zime, neophodno je da imate odgovarajuće bure sa poklopcem za zimnicu.
Kiseli kupus je, zapravo, pravi zimski delikates narodne kuhinje koji je omiljen među velikim delom stanovništva. Ukus, zdravlje i bogatstvo hranljivih sastojaka na jednom mestu. Pored toga, kiseli kupus se, ako posmatramo u odnosu na druge recepte za zimnicu, veoma lako sprema. Ujedno, on se ne kvari, a može se čuvati ne samo tokom cele zimske sezone, već i tokom cele godine.
Od kiselog kupusa se prave neka od najpopularnijih jela na našim prostorima, kao što su sarma i podvarak. Zato i ne čudi da mnoge domaćice, pri isteku sezone, kiseli kupus stavljaju u zamrzivač. Ali, ne da se kupus „ne bi bacio“, već zato što je sarma od kiselog kupusa, po mišljenju mnogih, mnogo ukusnija od obične sarme. Pored toga, kiseli kupus se često koristi kao prilog u salatama sa povrćem, a i sȃm može poslužiti kao salata. Još ako na sve ovo dodamo rasol od kiselog kupusa… Savršena zima bez brige za zdravlje!
Ali, nemojte zaboraviti da je bure sa poklopcem za zimnicu glavni i osnovni preduslov za sočan i jestiv kiseli kupus.
Bure sa poklopcem za zimnicu – Napravite savršen kiseli kupus
Dakle, kupus je, sudeći prema iskustvu brojnih zadovoljnih domaćica, najbolje kiseliti u bačvama, odnosno u buradima. Pritom, bure sa kupusom ne morate ostavljati u podrumu ili u bilo kojoj drugoj zasebnoj prostoriji. Mnogi ljudi danas kisele kupus u burićima koje ostavljaju na terasi.
Pre nego što otpočnete sa procesom kiseljenja kupusa i njegovim stavljanjem u bure, morate da se uverite u sȃm kvalitet ovog povrća. Glavica treba da bude sveža i tvrda, bez oštećenih listova. Količina kupusa koji ćete kiseliti, a samim tim i veličina bureta, uglavnom zavisi od vaših preferencija. Generalno posmatrano, za procečnu porodicu je neophodno oko 25-30 kg kupusa. Ujedno na ovu količinu kupusa se otprilike dodaje oko 500 gr soli, biber u zrnu i, po želji, lovorov, list.
Postoji, zaista, pregršt recepat za kiseljenje kupusa, ali svima njima je zajednično da se kupus ređa u bure, potom stavlja so i voda. Takođe, važno je da očistite glavice kupusa i da na njihovim korenima napravite ureze. Nakon toga, kupus stavljajte u bure tako sa zasečenim korenom na donjoj strani. Zatim dolijte u bure vodu u koju ste prethodno stavili so.
Na kraju, stavite odgovarajući pritiskivač za bure, preko koga bi najbolje bilo staviti kamen. Zatvorite bure poklopcem i vi ste svoj posao završili. Štaviše, kiseljenje kupusa možete i ubrzati ako bure nekoliko dana ostane na toplom, a potom ga prebacite u hladniju prostoriju (ili terasu, ako je dovoljna niska temeperatura).
Zdravlje tokom cele zime
Nikako ne treba zanemariti činjenicu da je kiseli kupus pravi saveznik u borbi protiv mnogih (potencijalnih) bolesti i oboljenja. Plastično bure sa poklopcem za zimnicu učiniće da vaš kiseli kupus bude prava imunitetska bomba i zdravlje u jednoj namirnnici! Štaviše, kupus je jedna od veoma retkih (ako ne i jedina) namirnica kod koje se, procesom fermentacije, poboljšavaju zdravstvene i nutritivne karakteristike.
Na prvom mestu, kiseli kupus obiluje vitaminom C, kao glavnim vitaminom-čuvarom vašeg zdravlja. Pored toga, u kiselom kupusu se nalaze i natrijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i fosfor. Ujedno, kroz proces kiseljenja kupusa u buradima dolazi do stvaranja vitamina B12, koji se inače nalazi u nairminicima životinjskog porekla. Takođe, u kiselom kupusu se nalazi i veoma važan vitamin B6, koji omogućava da proteini budu iskorišćeni, ali i vitamin B3 (niacin) koji daje energiju ćelijama.
Zbog procesa vrenja (fermentacije), kiseli kupus sadrži probiotičke kulture koje blagotvorno deluju na probavu i digestivni trakt. Rasol sadrži i manje poznat, ali izuzetno koristan vitamin U, koji povoljno deluje na brojne probleme kao što su gastritis, čir na želucu, neuravnotežena crevna flora i slično.
Mnogi stručnjaci su saglasni da lekovitost kiselog kupusa nadjačava lekovita svojstva mnogih drugih biljaka.
- Jači imunitet i otpornost na stres;
- Bolje raspoloženje;
- Ubrzanje metabolizma i razmena materija u mozgu;
- Podmlađivanje ćelija i stimulacija njihovih funkcija;
- Izgradnja koštano-zglobnog sistema;
- Podsticanje stvaranja eritrocita (crvena krvna zrnca);
- Reparacija i obnavljanje istrošenih hrskavica, ligamenata i tetiva;
- Poboljašnje mišićne snage;
- Uravnoteženje krvnog pritiska i smanjenje holesterola u krvi.
Pronađite bure za zimnicu po svojoj meri
Verujemo da nakon navedenih zdravstvenih benefita kiselog kupusa nećete okolišati sa spremanjem zimnice i turšije. Priprema zimnice i kiseljenje kupusa počinje od „potrage“ za odgovarajućim buretom za zimnicu.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Iz tih razloga, Pobeda Compani je kreirala i proizvela savremenu, proverenu i ergonomičnu plastičnu burad za zimnice koja čuvaju osvežavajući i autentični ukus kiselog kupusa sve vreme. Bez obzira na to da li želite da spremite veću ili manju zimnicu, Pobeda Compani vam izlazi u susret sa buradima najrazličitijih dimenzija.
Pritom, svi artikli iz našeg programa za zimnicu izrađeni su od polipropilena koji može da se reciklira i koji ne emituje bilo kakve štetne i toksične materije. Drugim rečima, plastična burad sa poklopcima za zimnicu iz našeg asortimana u potpunosti su bezbedna za upotrebu za sve članove porodice! Uz našu burad, takođe dolaze i pritiskivači koji osiguravaju pun, sočan i bogat ukus zimnice u svakom trenutku. Materijal koji koristimo za izradu buradi su stabilni, čvrsti i otporni, a ujedno laki i izdržljivi.
Želimo da vam kiseli kupus, ali i svaki obrok tokom hladnih meseci, bude zdrava i prava gozba.
Pobeda Compani – Za vaše najtoplije sećanje na zimu!