Uncategorized

Kako se pravi žito?

Kako se pravi žito?

Kako se pravi žito za krsnu slavu? Ovo je jedno od  najčešćih pitanja mladih domaćica koje žele da ispoštuju slavske običaje, među kojima su i pripremanje žita i slavskog kolača. Pored žita i kolača, odnosno pogače, neizostavan deo svake krsne slave trebalo bi da bude i crno vino, kao i slavska sveća.

Kako se pravi žito – Isprobani i nepogrešivi recepti naših baka za najslasnije žito

Svaka domaćica, koja godinama priprema hranu za krsnu slavu veoma dobro zna kako se pravi žito, odnosno koljivo. Ne možete pogrešiti ako slušate savete baka i domaćica, jer je iskustvo ključno u pravljenju žita.

Postoji mnogo varijacija na temu, kada je priprema koljiva u pitanju. Sitni detalji poput začina koji koristite mogu mnogo promeniti ukus ove poslastice.

Ipak, čini se da su stari i isprobani recepti ipak najbolji i najverodostojniji. Jedan od takvih recepata je i sledeći:

Sastojci:

400 grama pšenice belije (žita)

300 grama kristal šećera

350 grama mlevenih oraha

Kesica vanilin šećera

Po ukusu muskantnog oraščića ( uglavnom je to jedna kašičica)

Recept – odnosno „kako se pravi žito“

Pšenicu preliti vodom i ostaviti da prenoći. Isprati je, naliti vodom i staviti da se kuva. Stare domaćice kažu da je najbolje kada voda provri, baciti je, iscediti pšenicu,  naliti je ponovo vodom i pustiti da se u potpunosti skuva. To znači kuvati je dok opna ne pukne i pšenica ne omekša.

Kada je pšenica kuvana, ostaviti je da se prohladi, a zatim je ocediti. Nikako je nemojte ispirati vodom jer će tako izgubiti svoj ukus. Sameljite žito u blenderu, seckalici ili uz pomoć mašine za meso. Vodite računa da je ne sameljete previše i dobijete gnjecavu masu. Žitu dodajte mlevene orahe, kristal šećer i kesicu vanilin šećera. Ukoliko volite ukus muskantnog oraščića, možete dodati jednu kašičicu. Sve to prstima mešati, dok se ne dobije kompaktna smesa.

Za ukrašavanje možete koristiti mlevene orahe. U nekim krajevima naše zemlje, žito se ukrašava kockicama šećera ili polutkama oraha u obliku krsta.

Ukoliko žito spremate tokom godine, kao poslasticu ili nedeljni kolač, smanjite količinu šećera, a ukrasite ga šlagom. Brz i ukusan način da se zasladite.

Kako se pravi žito?

Kako se pravi žito – Običaji i verovanja koja sa sobom nosi koljivo

Hrišćanski običaji iznedrili su i posluživanje žita na svakoj krsnoj slavi, u svakoj domaćinskoj kući. Smatra se da se žito prinosi Bogu i svetitelju koji se slavi, pa i za zdravlje svih ukućana, mir i sklad u domu.

Mnoga verovanja kažu da bi žito trebalo prvo da proba domaćin kuće, a zatim svi ostali ukućani i gosti, od starijih ka mlađim. Kao znak poštovanja. Po običaju, koljivo odnosno žito uvek služi ženska osoba u kući. Zbog toga, u većinih sprskih domaćinstava, uglavnom svaka žena zna kako se pravi žito.

Sa druge strane, u nekim krajevima naše države, a naročito u Vojvodini, običaj je dočekati svakog gosta koljivom. Tada se gost, pre nego što uzme koljivo prekrsti, okrene ka domaćici i domaćinu i tek onda uzme kašičicu slavskog žita.

Kako se pravi žito?

Alternative slavskom žitu – Pšenica kao glavni sastojak fenomenalnih recepata

Kako nisu svi ljubitelji mlevenih oraha, u pripremi žita možete koristiti i ostalo koštunjavo voće, poput badema.

Takođe, zdrava alternativa kristalnom šećeru može da bude med. U kuvanu pšenicu možete dodati i sušeno voće, poput kajsija i grožđa, aronije i slično…

Ako želite zdrav obrok, od kuvane pšenice možete napraviti preukusnu čorbicu ili salatu, u kombinaciji sa povrćem poput kuvanog kukuruza ili brokolija.

Ukoliko ipak više volite ukus slatke pšenice, uvek je možete skuvati i pomešati sa umućenom slatkom pavlakom, kockicama voća kao što su jabuke ili kruške. Na taj način možete napraviti sjajnu voćnu salatu u kojoj će uživati svi ukućani.

Ovo su samo neke od alternativa slavskom žitu, preukusne i zdrave poslastice za sve uzraste.

Na koji god način ga pripremili, sigurni smo da će vam vaše čulo ukusa biti veoma zahvalno.

2 thoughts on “Kako se pravi žito?

Ostavite odgovor