Program za zimnicu

Bure za kiseli kupus

Bure za kiseli kupus

Bure za kiseli kupus je jedan od najvažnijih plastičnih proizvoda za zimnicu.

Sa dolaskom jeseni u našim krajevima počinju pripreme za zimske dane. Pored razmišljanja o ogrevu, tu je i priprema hrane za zimu.

Zimnica, kako se popularno naziva, obuhvata mnoštvo namirnica pripremljenih različitim postupcima koji garantuju očuvanje svežine i dobrog ukusa. Među njima se posebno izdvaja kiseli kupus, koji se može pohvaliti neverovatnim ukusom i bogatstvom hranljivih sastojaka.

Gotovo da se nijedna trpeza u našoj zemlji ne može zamisliti bez kiselog kupusa u hladnim mesecima. Od njega se pripremaju čuvena domaća jela – počev od podvarka, preko nadaleko poznate sarme, pa do pite. Nezamenljiv je i kao salata, kako uz meze, tako i uz glavno jelo.

Kada se pojavilo bure za kiseli kupus?

Tradicija kiseljanja kupusa duga je više vekova. Zapravo, postojala je još pre Nove ere. Pojedini istoričari naglašavaju da je započela u Kini tokom gradnje Kineskog zida. Odatle su je Tatari preneli u Evropu.

Bure za kiseli kupus

Međutim, većina je mišljanja da karakteristični kiseli ukus kupusa dugujemo Rimljanima. O tome svedoče i zapisi rimskog pisca Marka Porcije Katona Starijeg u delu „De Agri Cultura“. Dok je drugi rimski pisac, Lucije Junije Moderat Kolumela u svojoj knjizi „De re Rustica“ opisao metodu konzerviranja kupusa i repe solju.

Vrlo brzo kiseli kupus se ukorenio u kuhinjama Centralne i Istočne Evrope, a tek u 17. veku stigao je u Ameriku.

S obzirom da je proces fermentacije omogućavao da se kupus koristi u narednim mesecima, uporedo sa tehnikom kiseljenja razvijale su se posude za njegovo čuvanje. Prvobitno su bile izrađene od gline. Zatim se pojavilo bure za kiseli kupus napravljeno od drveta, da bi otkrićem plastike postalo važan deo plastičnog programa.

Kako izabrati bure za kiseli kupus?

U osnovi, burad za zimnicu, pa i kiseli kupus, se dele u 2 grupe – drveni i plastični.

Drvene verzije dolaze sa nerđajućim obručima. Unutrašnjost nije ugljenisana, a spoljna strana, obično, je premazana pčelinjim voskom i prirodnim lanenim uljem.

Za razliku od drvenog, plastično bure sa poklopcem za zimnicu odlikuje konzistentna forma tako da je obezbeđena postojanost dugi niz godina. Ujedno, lagane su strukture te ne morate brinuti prilikom premeštanja, čak i kada je napunjeno kupusom. Dok čvrsti poklopac štiti njegov sadržaj od prosipanja.

Ipak, morate znati da platični modeli dolaze u različitim dimenzijama, pa i formi. Zato pri izboru treba da obratite pažnju na nekoliko elemenata.

Prvi i najvažniji jeste kapacitet bureta. On zavisi od veličine porodice. Najčešće domaćinstva koriste burad od 20 do 40l.

Pojedini stručnjaci savetuju da izaberete bure za kiseli kupus koje na dnu ima slavinu. Na taj način biće vam olakšano pretakanje rasola. Mada je ova karakteristika individualna, te većina koristi standardnu formu bureta.

Poslednja važna karakteristika jeste plastika od koje je napravljena, jer plastični proizvodi se izrađuju od različitih vrsta plastike.

Koja plastika je najbolja za bure za kiseli kupus?

Proizvodi od polipropilena za kuću, uključujući i plastične posude za čuvanje hrane i burad za kiseli kupus, su jedino bezbedni po zdravlje. U pitanju je plastika koja ne sadrži bisphenol A (BPA), niti bilo koje drugo štetno jedinjenje koje može da dospe u hranu koju čuva.

Bure za kiseli kupus

Pored izrade koja je u skladu sa standardima Uprave za hranu i lekove, polipropilen karakteriše izuzetna izdržljivost na spoljašnje uslove, što je posebno značajno za niske temperature na kojima se čuva zimnica.

Burad za kiseli kupus različitih dimenzija možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.