Plastični proizvodi

Štipaljke – Neophodne svakom domaćinstvu

Štipaljke

Štipaljke su svima dobro poznati predmeti koji služe za kačenje veša nakon pranja.

Kada su nastale štipaljke?

Sve do 18. veka veš za sušenje je prebacivan na grane drveća i daske od terasa. Zahvaljujući pripadnicima religijske zajednice šejkera nastala je preteča štipaljki, da bi početkom 19. veka Žeremi Viktor Obdebe razvio prve štipaljke. Njegova verzija nije sadržala oprugu, već je izrađivana u jednom komadu. Bila je u obliku dveju račvi sa veoma malim međusobnim razmakom. Na taj način bilo je omogućeno čvrsto hvatanje odeće, bez rizika od klizanja. Ovaj model se još uvek koristi u manje razvijenim zemljama.

Štipaljke kakve danas poznajemo delo su Dejvida Smita. Izumitelj iz Springfilda je 1853. godine konstruisao verziju koja se sastojala iz dva kraka i male opruge koja se nalazila između njih. Po zakonu poluge, pritiskom na krake oni se otvaraju, a prestankom dejstva sile vraćaju se u prvobitno stanje, tj. zatvaraju se. Tri decenije kasnije Smitov model usavršio je Solon Mur dodavši mu žicu na oprugu što je donelo čvršće hvatanje i automatsko zatvaranje.

Štipaljke

Iako su u početku pravljene od drveta, danas su najtraženiji plastični proizvodi koji dolaze u različitim oblicima.

Zašto su plastične štipaljke bolji izbor od drvenih?

Iako vlada mišljenje da plastične štipljke nisu preporučljive, zapravo su mnogo bolja opcija od drvenih.

Drvene se prave od nekvalitetnog materijala koji truli i vrlo lako se lomi. Samim tim je vek upotrebe znatno kraći. Takođe, problem kod ovih vrsta jeste opruga. Kako počinje brzo da rđa postoji opasnost da se ona prenese na opran veš i potpuno ga uništi.

Za razliku od njih, plastične štipaljke su napravljene od čvrstog materijala otpornog na elektro i hemijske uticaje, te je dugotrajna upotreba zagarantovana. Ujedno, ne morate da brinete da li će ostati tragovi rđe ili farbe sa štipaljki na odeći.

plastični ofingeri Pobeda Compani 2

Dodatna prednost ogleda se u mogućnosti recikliranja. Naime, plastika koja se za njihovu izradu koristi može se upotrebiti ponovo kao sirovina u proizvodnji. Time se čuva životna sredina od zagađivanja, ali i prekomerne seče drveća.

Štipaljke imaju višestruku namenu

Štipaljke su mnogo više od predmeta za kačenje mokrog veša. Ranijih godina korišćene su za kačenje tek razvijenih fotografija kako bi se osušile. S obzirom da su mnogi poslovi digitalizovani ova primena je zadržana kod umetničkih fotografija. Koriste se i pri izradi nekih muzičkih instrumenata.

Postoje i specijalno dizajnirane plastične štipaljke za kese, kao i modeli koji sprečavaju da peškir sa plažne ležaljke odleti.

Nije redak slučaj da su štipaljke deo rukotvorina i dekorativnih predmeta ručne izrade. Neretko imaju primenu pomoćnog sredstva u kući. Počev od obezbeđivanja ravnomernog istiskivanja paste za zube, preko zamene za samolepljive kukice za krpe i peškire, pa do pomoći pri zakucavanju eksera – mogućnosti upotrebe su neverovatne.

Plastične štipaljke vrhunskog kvaliteta izrađene od polipropilena možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čeka mnoštvo proizvoda za kuću, kao što su plastične kutije i police za odlaganje, plastični ofingeri