Plastični proizvodi

Plastične čaše – Neophodne u svakom domaćinstvu

Plastične čaše

Plastične čaše su najčešće korišćeni plastični proizvodi. Procenjuje se da se godišnje proda više od 120 milijardi širom sveta.

I dok su se ranijih godina vezivale isključivo za izlete, dečije rođendane i slavlja, danas su se ove čaše uselile u sve sfere našeg života – počev od modela sa poklopcem koji čuva napitak od prosipanja, preko onih za jednokratnu upotrebu, pa do atraktivnog oblika koji su obavezni plastični proizvodi za bebe.

Iako moderno doba ne možemo da zamislimo bez upotrebe plastičnih čaša, treba da znate da one nisu produkt savremene industrije. Pojavile su se početkom 20. veka. Već 1912. godine nastale su verzije za jednokratnu upotrebu koje su imale za cilj da spreče širenje bakterija i virusa na javnim mestima.

Značaj plastične čaše prepoznale su vodeće kompanije, te su vrlo brzo postale jedan od omiljenih reklamnih proizvoda. Ovu svoju ulogu zadržale su do današnjih dana.

Koje su prednosti upotrebe plastične čaše?

Plastične čaše su lagane i funkcionalne tako da su zamenile klasične u velikim kompanijama i školskim menzama. Nije redak slučaj da se koriste u i kućnim uslovima za svakodnevne potrebe, posebno kod porodica sa malom decom. Razlog tome leži u činjenici da su znatno otpornije, te se pri padu neće polomiti kao staklene i porcelanske. Na taj način je eliminisan rizik od povređivanja mališana, ali i starijih članova. Ujedno, oslobodiće vas stalnih troškova za kupovinu novih čaša.

Plastične čaše

Kako je plastika loš provodnik toplote, čaše napravljene od ovog materijala ne prenose toplotu. Samim tim ne postoji opasnost da ćete se opeći prilikom držanja vrele kafe ili čaja, što je čest slučaj kod standarnih verzija.

Verovali ili ne, plastične čaše čuvaju životnu sredinu. Naime, napravljene su od plastike koja se može reciklirati i upotrebiti za izradu nekog drugog predmeta, te ne postoji višedecenijsko zagađivanje zemlje tokom perioda razgradnje. Istraživanja su pokazala da se recikliranjem dvostruko štedi energija koja se koristi za proizvodnju novog proizvoda, što je još jedna prednost u očuvanju prirode.

Da li su plastične čaše bezbedne?

Pitanje koje izaziva velike polemike kako u naučnim krugovima, tako i u medijima, pa i u svakodnevnom razgovoru.

Da bi plastične čaše bile bezbedne po zdravlje nije dovoljno samo da ih pravilno koristite, već moraju biti izrađene od određene plastike. S obzirom da postoji više vrsta plastika morate da znate da razlikujete oznake.

PET ambalaža je svima dobro poznata. Ona se koristi isključivo za jednokratne čaše. Pranjem i ponovnom upotrebom može doći do otpuštanja teškog metala antimona, koji ometa rad hormona.

HDP je polietilen visoke gustine, zbog čega se koristi za čvršću ambalažu, poput flaša jogruta, boca za omekšivače, deterdženata za sudove, kanistera za vodu… Ova vrsta plastike je relativno bezbedna, tj. postoji minimalna opasnost od otpuštanja štetnih materija u sadržaj koji se u njoj nalazi.

Za razliku od HDP, LDP je polietilen male gustine. Obično se nalazi u plastičnim kesicama za namirnice. Takođe je relativno bezbedna plastika.

PVC (polivinil-hlorid) je štetna plastika, jer sadrži određene supstance koje uzrokuju disbalans hormona, dok je opasniji po zdravlje polistiren (PS). Ova vrsta plastike ispušta kancerogenu materiju stiren.

Polipropilen (PP) je najbezbednija vrsta plastike. Ona ne sadrži BPA, niti druga štetna jedinjenja, a pri dugotrajnom korišćenju neće postati pogodno tlo za razvoj plesni i bakterija. Upravo od nje su izrađene plastične čaše za višekratnu upotrebu.

Čaša sa slamčicom 1/1

Plastične čaše vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čekaju mnogi drugi kuhinjski proizvodi, kao što su plastične posude za mikrotalasnu, tanjiri, voćni bokali, tacne za kolače, činije za grickalica…