Oprema za kućne ljubimce

Činije za kućne ljubimce

Činije za kucne ljubimce

Činije za kućne ljubimce su obavezni pribor u životu pasa i mačaka, baš kao što je plastično posuđe neophodno čoveku.

Ne postoji ništa jače od bezuslovne ljubavi kućnog ljubimca. Svojom naklonošću pokazuju nam šta znači biti pravi prijatelj. Uče nas da budemo bolji ljudi, brižniji, verniji. Ujedno, čine nas srećnim. Čak i nakon napornog dana, lavež pasa ili umiljavanje mačke oko nogu ima moć da nas oslobodi stresa, te ćemo uz osmeh zaboraviti na sve probleme.

Kućni ljubimci su jednaki članovi naše porodice, prema kojima imamo obavezu da ih čuvamo i negujemo. Ta odgovornost obuhvata ne samo redovne šetnje, igru, veterinarske kontrole, već i ishranu.

Međutim, pored izbora hrane, da li ste se ikada zapitali koliki značaj ima izbor prave činije za kućne ljubimce? Verovatno niste. Zbog toga se često kao posude za pse i mačke nađu papirni tanjiri, stare činije ili, pak, plastična ambalaža predviđena za jednokratnu upotrebu. Što je velika greška.

Zašto su važne činije za kućne ljubimce?

Izbor činije za vodu i hranu za vaše ljubimce je važan iz više razloga. Pre svega u pogledu očuvanja zdravlja.

Posude koje nisu predviđene za ishranu ljubimaca napravljene su od materijala štetnih po zdravlje. Naime, one često u sebi sadrže hemikalije i otrovne susptance koje mogu da dospeju u hranu ili vodu. Takođe, predstavljaju pogodno tlo za razvoj bakterija, posebno ako su napukle. Dok upotrebom starih polomljenih rizikujete da naprsli komadići završe na dno činije.

Cinije za kucne ljubimce

Imajući ovo u vidu veoma je važno da svom ljubimcu vodu i hranu držite isključivo u činijama koje su njima nemanjene.

Vrste činija za kućne ljubimce

Na tržištu postoji veliki izbor činija napravljenih od različitih materijala.

Keramički modeli su stabilni i nisu štetni po zdravlje, ali se lako lome. Ne samo da njihova upotreba nije bezbedna, već ćete morati često da izdvajate novac za kupovinu novih.

Posude od nerđajućeg čelika sa gumenim neklizajućim površinama su izdržljive i ne klize po podu dok vaš ljubimac jede, ali se teško čiste. Samim tim postoji veća opasnost da se na njima stvori biofilm, tj. glatki premaz pljuvačke, ostataka hrane i bakterija. Pojedine, čak, nisu pogodne za pranje u mašini za sudove, što dodatno otežava održavanje.

Iako postoji sumnja kada su u pitanju plastični proizvodi, znajte da se činije za kućne ljubimce prave isključivo od polipropilena. Ova vrsta plastike važi za najkvalitetniju. Ne sadrži bisfenol A, niti bilo koje drugo štetno jedinjenje. Lagana je, a opet veoma izdržljiva i otporna na udarce i padove, čime je zagarantovana višegodišnja upotreba. Još jedna prednost se ogleda u izuzetnim termičkim sposobnostima, te činije možete prati i na veoma visokim temperatura u mašini za sudove.

Koja je visina i dubina činije za kućne ljubimce najbolja?

Mačke su, zbog brkova, osetljivije na dubinu činije. Zato stručnjaci savetuju da birate plitke, a šire modele. Za razliku od njih psi nisu toliko probirljivi. Ipak, vodite računa da dimenzije činije odgovaraju veličini njuške vašeg pasa.

Cinije za kucne ljubimce

U većini slučajeva, psima i mačkama nije potrebna podignuta posuda, pa je možete držati na podu. Ukoliko vaš ljubimac ima neki ortopedski problem koji ga sprečava da se udobno savije pri jelu ili pati od digestivnih tegoba najbolje je da posude za hranu i vodu držite izdignute od zemlje.

Plastični program za kućne ljubimce možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.