Uncategorized

Otpušač cevi – Neophodan svakom domaćinstvu

Otpušač cevi

Otpušač cevi je neophodan svakom domu.

Cevi čine osnovu svakog domaćinstva. Međutim, o ovoj delikatnoj strukturi ne vodimo dovoljno računa, te su zapušeni slivnici na sudoperi u kuhinji, kao i na lavabou i kadi u kupatilu česta pojava. Ostaci hrane, masnoća, prljavština od deterdženta i sredstava za ličnu higijenu, dlake, samo su neki od najčešćih uzročnika problema.

Srećom, za zapušene odvode postoji rešenje. U pitanju je mali alat koji je dizajniran tako da veoma efikasno oslobađa sve cevi, te ne morate da zovete vodoinstalatera. Samim tim, ni kućni budžet nećete opteretiti neplaniranim troškovima.

Kada je nastao otpušač cevi?

Otpušač cevi je alat koji već decenijama omogućava ljudima da samostalno reše problem začepljenih odvoda. Njegova jednostavna konstrukcija zadržana je i u modernom dobu, jer se pokazala veoma učinkovitom.

Ipak, tačan datum pojave otpušača cevi nije poznat. Prema stručnjacima sa Univerziteta u Nju Jorku razlog tome jeste nedovoljna atraktivnost izuma, koji je smatran “običnim” predmetom za domaćinstvo. Mada nedostatak istorijskih informacija može biti i posledica činjenice da je povezan sa ljudskim otpadom.

Procenjuje se da je otpušač cevi nastao između 1850. i 1900. godine kada su drvo i sintetička guma stekli komercijalnu upotrebu. Njegovu pojavu dodatno je podstaklo otkriće cevi u obliku slova S, koje su počele da se koriste 1852. godine. Zbog svoje zakrivljene forme upravo su one bila najveći izvor zapušivanja.

Verziju kakvu danas poznajemo izumeo Jeffrey Gunderson 1932. godine.

Otpušač cevi dolazi u više vrsta

Standardni otpušač cevi ima najširu upotrebu. Obično ga srećemo sa drvenom drškom na koju je postavljena gumena čašica, dok savremeniji modeli dolaze sa drškom od plastike. Iako je drška često različite dužine, osnovna struktura uvek je ista.

Ovaj otpušač je idealan za slivnike, posebno na sudoperi, jer dobro funkcioniše na ravnim površinama tako da čašica može pravilno da se postavi kako bi stvorila vakuum neophodan za otklanjanje začepljenja. Srećemo ga i u kupatilu, ali je otežano postavljanje u wc šolju. Zbog toga je preporučljivije da imate zaseban otpušač za tu namenu.

Otpušač cevi

Otpušač cevi toaleta je sličan klasičnom modelu, a razlika je u gumenoj čašici. Naime, na donjem delu se nalazi suženje koje obezbeđuje da se čašica postavi u manji prostor WC šolje. Na taj način je zagarantovan maksimalni pritisak otpušavanja.

Posebnu vrstu čini uvijeni otpušač koji ima čašicu manjih dimenzija, te je pogodan za upotrebu u WC šolji, stvarajući mnogo jači vakuum. Za slivnike se ne može koristiti.

Kako radi otpušač cevi?

Otpušač radi na principu usisavanja i pritiska. Postavljenjem gumene čašice preko slivnika i pomeranjem gore-dole, pod dejstvom vakuuma, dolazi do otklanjanja začepljenja, čime je omogućeno da kroz cevi nesmetano otiče voda.

Da biste u potpunosti otklonili uzročnike, nakon otpušavanja, napunite sudoperu ili lavabo vrućom vodom i ponovite postupak sa otpušačem. Vodite računa da kod lavaboa rukom zapušite prelivni otvor kod gornje ivice. U protivnom tuda će prolaziti vazduh, pa gumena čašica neće moći da napravi potreban pritisak u vodenom čepu i izbaci nečistoće.

Otpušač cevi napravljen od najkvalitetnije plastike pronaći ćete u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čeka širok asortiman proizvoda za održavanje čistoće, kao što su kofe za brisanje, kante za smeće, štipaljke. Takođe, kod nas možete nabaviti sve od plastike za vašu baštu i dom, uključujući saksije, plastično posuđe, plastične kutije