Plastični proizvodi

Kanta za smeće – Za savršeno čist i organizovan dom

Kanta za smeće

Kanta za smeće je neophodna svakom domu, kao i radnom prostoru. Ona vam omogućava da svoj prostor održavate čistim. Samim tim čini vaše okruženje zdravijim za boravak, jer onemogućava razmnožavanje bakterija po površinama koje svakodnevno koristite. Zajedno sa otklanjanjem otpadaka, eliminiše i širenje neprijatnih mirisa sa njih, pa možemo slobodno da kažemo da kanta za smeće pruža prijatan boravak u prostoriji.

Kanta za smeće

U preduzećima ima dodatni zadatak, a to je da obezbedi propisane uslove za rad u pogledu zdravstvene zaštite.

Kada je nastala kanta za smeće?

Pitanje odlaganja otpada iz kuće oduvek je predstavljalo važnu temu. Još su Rimljani u 2. veku imali specijalne posude koje su se u domaćinstvima koristile za bacanje ostataka hrane, dok su dvojica muškaraca imali zadatak da sakupljaju smeće sa ulica, a zatim da ga odvezu daleko iz grada.

Kako je broj stanovnika u svakoj zemlji rastao, problem otpada bio je sve izraženiji. Zbog toga je 1350. godine britanska vlada donela zakon koji zabranjuje bacanje smeća ispred kuće. Tri godine kasnije kralj Edvard III je zaposlio ljude koji će jednom nedeljno sakupljati smeće i odvoziti ga do Temze. Sličan sistem razvio je Ben Franklin 1757. godine u Americi.

Ipak, prva kanta za smeće nastala je tek krajem 19. veka u Engleskoj. Najpre je korišćena za bacanje pepela iz peći, a za njeno pražnjena stanovnicima je naplaćivana taksa. Korak dalje otišla je Francuska. U Parizu je 1883. godine donet “Poubelle zakon”, po kome je propisano da svaki dom mora da ima kantu za smeće sa poklopcem i drškama i zapremine između 80 i 120 litara. Pri čemu su morale da postoje najmanje 3 različite kante kako bi mogao da se odlaže različit otpad. Ovo razvrstavanje smeća predstavlja preteču recikliranja.

Do 50-ih godina kante za smeće bile su napravljene od metala. Međutim, one su vrlo brzo rđale i postajale neefikasne za upotrebu. Sa razvojem plastike, plastični proizvodi su ušli u svaki deo čovekog života. Tako je Charles Harrison, američki industrijski dizajner izumeo prvu plastičnu kantu namenjenu za unutrašnju upotrebu.

Vrste kanti za smeće

Klasične kante za smeće dolaze bez poklopca, te su pogodne za odlaganje papira u kancelarijama i radnim sobama. Dok za širu upotrebu tu su modeli sa poklopcem. Iako vam omogućavaju da u njih bacite bilo kakvo đubre, bez razmišljanja da li će se neprijatni miris proširiti po prostoriji, postoji problem kako podići poklopac kada su vam ruke pune smeća.

Da biste izbegli ovaj problem stručnjaci savetuju upotrebu kanti sa papučicom. Dovoljan je pritisak noge na papučicu i poklopac će se podići. Drugi praktični model jeste sa kružnim poklopcem.

Kanta za smeće

Savremenu verziju predstavlja kanta za smeće sa ugrađenim senzorom koji omogaćava automatsko otvaranje.

Kako izabrati kantu za smeće?

Kanta za smeće predstavlja proizvod koji svakodnevno koristimo, te pri kupovini treba da vodimo računa o njenom izboru.

Prva stvar koju morate uzeti u obzir jeste veličina kante za smeće koja će vam najbolje odgovarati. Ona, pre svega, zavisi od veličine kuhinje, kupatila ili druge prostorije za koju ste je namenili, ali i od vaših navika i veličine porodice. Obično se za kuhinju koriste modeli od 10 do 13 litara, dok za druge prostorije znatno manji.

Druga važna karakteristika vezana je za dizajn. Naime, na tržištu postoje kante za đubre koje se postavljaju sa unutrašnjih strana kupatilskih ormarića i kuhinjskih elemenata, tako da nisu vidljive u prostoru. Bez obzira što ne narušavaju izgled enterijera imajte u vidu da zauzimaju dragoceni deo koji koristite za odlaganje stvari. Zato su klasične kante bolje rešenje.

Svakako, važnu ulogu ima i materijal od kog su izrađene. On mora da bude dovoljno čvrst kako bi obezbedio dugotrajnu upotrebu. Istovremeno i kvalitetan, jer u protivnom plastika može brzo da poprimi neprijatni miris smeća.

Kanta za smeće

Veliki izbor kanti za đubre možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čekaju raznovrsni proizvodi za vaš dom, kao što su plastično posuđe, plastične posude za mikrotalasnu, plastične kutije, plastični ofingeri