Kuhinjski program

Plastične posude za mikrotalasnu – Podgrevanje hrane nikada nije bilo lakše

Plastične posude za mikrotalasnu

Plastične posude za mikrotalasnu su neophodne kod pripreme u ovom uređaju.

Brz način života ostavlja nam malo vremena za svakodnevne aktivnosti, uključujući i pripremu hrane. Upravo zbog toga je mikrotalasna peć postala obavezni dodatak svakoj modernoj kuhinji. Što potvrđuju i statistički podaci. Prema najnovijim istraživanjima skoro 90 odsto domaćinstava u svetu ima mikrotalasnu.

S obzirom da ova vrste pećnice radi na principu jakih elektomagnetnih talasa, od 2,45 gigaherca, pripreme je mnogo brža. Tačnije potrebno je samo nekoliko minuta da namirnice budu odmrznute, podgrejane i spremne za konzumiranje. Dok je upotrebljena energija duplo manja nego kod električnog šporeta.

Iako je omiljeni uređaj mnogih i dalje vlada mišljenje o štetnosti upotrebe, što je sasvim pogrešno. Mikrotalasna peć koristi nejonizujuće zračenje, dok se pod opasnom radijacijom svrstavaju jonizujući zraci, poput rendgenskih i gama. To znači da je hrana za mikrotalasnu peć potpuno bezbedna po zdravlje. Čak je i u pogledu hranjivih vrednosti istovetna kao kod tradicionalne pripreme.

Ipak, pri upotrebi mikrotalasne peći morate voditi računa o materijalu od kojih su izrađene posude koje u nju stavljate.

Da li svi plastični proizvodi mogu da se koriste u mikrotalasnoj peći?

Počev od polietilen tereftalata, pa do polipropilena – postoji više vrsta plastike. Svaka od njih ima određenu namenu, tj. služi za izradu određenih predmeta.

Dvodelna posuda sa poklopcem

Međutim, ni ona koja se često koristi za kuhinjske proizvode nije uvek pogodna za mikrotalasnu. Čak 95 odsto ove plastike sadrži polimere da bi bila meka i savitljiva i topi se na nižim temperaturama, te kada se zagreva pomoću elektomagnetnih talasa prouzrokuje štetna hemijska isparenja. Među njima su najopasniji ftalati. Ovo jedinjenje se koristi kao plastifikator, a često ga srećemo u posudama za dostavu, plastičnim omotačima i flašama vode.

Ukoliko dospe u hranu može da naruši zdravlje. Kako utiče na metabolizam postoji opasnost od dijabetesa, hipertenzije i poremećaja rada hormona štitne žlede. Potvrđeno je da postoji veza i sa problemima sa plodnošću, astmom i ADHD-om.

Drugi opasni sastojak plastike jeste bisfenol (BPA). Studije pokazuju da može da bude uzrok oboljenja srca i krvotoka, kao i šećerne bolesti, dok kod beba može da izazove poremećaj u razvoju.

Koje su pogodne plastične posude za mikrotalasnu?

Plastične posude za mikrotalasnu su specijalno dizajnirane da izdrže visoke temperature. Zbog toga se prave isključivo od polipropilena. U pitanju je organski, ugljovodinični polimer sa izraženim termoplastičnim svojstvima koji može da izdrži temperaturu do 120°C. Zahvaljujući ovom svojstvu možete ga bez straha koristiti ne samo u mikrotalasnoj peći, već i u mašini za pranje sudova.

Plastične posude za mikrotalasnu

Posude od polipropilenske plastike su zdrave za upotrebu, jer ne sadrže BPA, niti druga štetna jedinjenja. Takođe, ne postoji rizik od pojave plesni i bakterija, kao ni od promene sastava pri dugotrajnoj upotrebi.

Za razliku od drugih plastičnih proizvode, odlikuje ih izuzetna izdržljivost, te se sigurno neće razbiti i oštetiti pri padu.

Frigo plastične posude za mikrotalasnu vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čekaju i različiti voćni bokali, čaše i cediljka za limun za osvežavajući napitak u vrelim letnjim danima. Zatim, tacne za kolače i posluženje, činije za grickalica i još mnogo drugih kuhinjski proizvoda.