Program za kupatilo

Sapun ili kupka – Šta je bolje rešenje za kupanje i tuširanje?

sapun ili kupka Pobeda Compani 1

Taj magičan i nenadmašan osećaj ulaska u kadu ili u tuš kabinu nakon celodnevnog rada ili odsustva iz kuće. Sigurno vam je poznat. Tada znate da vam sledi period opuštanja i potpune čistoće. Možda više volite osećaj čišćenja tela i pranja mirisnim sapunom, na koji ste navikli još otkad ste bili dete. Ili se možda ugodnije osećate kada se na vašem telu ne nalazi previše pene od sapuna i kada ne morate sapunom da utrljavate svoje telo. Zato se postavlja pitanje, šta je bolja opcija – sapun ili kupka?

Kupatilo je odavno prevazišlo okvire obične prostorije u domu. Kupatilo je postalo naša oaza za mir, naše utočište od problema, prostorija u kojoj, verovali ili ne, provodimo veliki deo života. Tuširanje i kupanje nisu samo deo naše svakodnevne rutine, već daju i svojevrstan osećaj slobode i bekstva od obaveza i problema. Iz tih razloga, neophodno je da u svom domu imate odgovarajući program za kupatilo koji će vam pomoći da se maksimalno relaksirate.

Ali, ujedno treba da znate šta nanosite na svoju kožu prilikom kupanja, odnosno da li je bolje da koristite čvrst sapun ili kupku.

Sapun ili kupka – Obe stvari imaju isti cilj, ali sapun je sapun

Zadatak i misija kupke i/ili sapuna je ista – uklanjanje prljavštine sa površine kože i sprečavanje razmnožavanja raznih bakterija. Ali, sapun, kao takav, ima tradicionalnu upotrebnu vrednost i nezamenljiv je deo kupatilske toalete mnogih domaćinstava.

Sapun i nastaje potpuno prirodnim postupkom koji se naziva saponifikacija. Ovaj proces se događa kada se ulja ili voskovi pomešaju sa natrijum-hidroksidom, pri čemu dolazi do hemijske reakcije koja stvara sapun. No, da vas ne bismo zamarali sa hemijom, bitno je reći da sapun u potpunosti rastvara i uklanja prljavštinu sa površine vaše kože. Kada se znoj i prljavština pomešaju sa prirodnom vlagom vašeg tela, onda to postaje prirodno stanište za razmnožavanje bakterija.

sapun ili kupka Pobeda Compani 1

Sapuni efektno razbijaju ovaj masni sloj sa vaše kože i uklanjaju patogene organizme. Velika većina oboljenja kože (a samim tim i neugledni izgled najvećeg organa na telu) potiču upravo od ovih bakterija.

Takođe, sapun ne samo da održava vašu kožu čistom, mekom i mirišljavom, on je odličan izbor ako ste zabrinuti za alergije. To je zbog toga što sapuni (naročito prirodni) sadrže manje sastojaka od kupke ili gela za tuširanje. Drugim rečima, sapuni obično ne sadrže konzervanse kako bi bili u čvrstom i postojanom stanju, a nemaju ni parabena.

Koje su prednosti upotrebe čvrstog sapuna?

Kada dolazite u dilemu šta je bolje rešenje – sapun ili kupka – znajte da sapuni, posebno prirodni, imaju pregršt benefita.

DUŽE TRAJE

Jedan jedini sapun, koji upotrebljavate pravilno, može vam trajati i do mesec dana (pa, čak i duže). I za sve to vreme biće tvrd. Ako se sada pitate – pa, kako toliko dugo da traje sapun? Kako da donja strana sapuna ne smekša vremenom nakon upotrebe?

Odgovor se sastoji u njegovom odlaganju. Najvažnije je da se sapun osuši između dve upotrebe kako bi bio postojan. Da biste to učinili, isperite i odložite sapun nakon korišćenja u kvalitetni i odgovarajući podmetač ili držač – i to je cela filofozija!

ZDRAVI SASTOJCI

Ručno izrađeni sapuni najčešće se prave kombinacijom određenih biljnih ulja, na potpuno prirodnoj bazi. Ova kombinacija je koncentrovana, tako da mu nije dodata voda (za razliku od kupke). Uvek možete za svoju kožu da izaberete sapun na biljnoj bazi koji sadrži prirodne sastojke.

Sapuni mogu sadržati kokosovo ulje, bademovo ulje, ulje avokada… Dakle, prirodna ulja koja mogu čuda učiniti za vašu kožu. Sapun koji se pravi na kvalitetan način dosta je hidratantan, što znači da može biti odličan izbor za suvu ili osetljivu kožu. Neretko se ručno rađenim sapunima dodaju botanički, biljni i drugi prirodni sastojci koji umiruju vaše telo i čula. Primer je esencijalno ulje.

PRIRODNI GLICERIN

Važan deo saponifikacije, o kojoj smo govorili, jeste proces prelaska prirodnih ulja u glicerin koji se zadržava u sapunu.

Prirodni glicerin je važan sastojak sapuna, budući da on potpomaže da vaša koža ostane vlažna. Bez glicerina, sapunom biste svakako uklonili nečistoću sa tela, ali bi vam koža ostala izuzetno suva.

NE SADRŽI VODU

Da li znate šta čini većinu sadržaja gela za tuširanje ili obične kupke? Voda. Voda je primarni sastojak svake kupke, što znači da kupovinom kupke, vi kupujete – vodu. Možda vam ovo čudno zvuči, ali zaista je tako.

sapun ili kupka Pobeda Compani 3

Sapuni su daleko više koncentrovaniji u odnosu na kupke. Iako se za izradu sapuna koristi voda, nakon završetka postupka očvršćivanja sapuna, voda se izvlači. Prednost se sastoji u tome što na ovaj način sapun može imati dug životni vek, čak i do godinu dana! Govorimo, naravno, o situaciji kada se sapun uopšte ne koristi.

EKONOMIČNOST, LAKOĆA UPOTREBE, SAVRŠENI ZA SVAKO KUPATILO

Budimo iskreni – sapun koji je danas dostupan na tržištu može se naći po prilično pristupačnim cenama. Ako imate u vidu da običan sapun za kupanje može trajati mesec dana, a sapun za pranje ruku i do nekoliko meseci, onda je cena zaista prava sitnica.

Ne treba biti isuviše stručan kako se sapun koristi, ali njegova upotreba je prilično jednostavna.

Veliko, malo ili srednje – svakom kupatilu idealno pristaje sapun. Štaviše, gotovo da ne postoji kupatilo u kojem nema sapuna. A, tajna je upravo u podmetačima za sapun. Plastični podmetači za sapune čine da vaše kupatilo izgleda estetski i vizuelno prijatnije. Ujedno, podmetači za sapune znatno štede vaš prostor u kupatilu.

PONEŠTO ZA SVAKOGA + BONUS PREDNOST SAPUNA NAD KUPKAMA

Nevezano za vaš tip kože, omiljenu aromu ili izbor sastojaka, za svakoga od nas postoji već izrađena vrsta čvrstog sapuna.

Ručno izrađeni sapuni imaju specifične sastojke koji se dodaju kako bi odgovarali različitim tipovima kože. Da li je u pitanju osetljiva koža, suva koža, masna koža, koža sklona aknama, koža bebe, poseban sapun za sve postoji. Isto važi i za vaše preferencije ka mirisima sapuna. Sladunjavi, cvetni ili aromatičniji – svaku vrstu čvrstog sapuna možete pronaći.

Na kraju krajeva, sigurno vam se makar jednom dogodilo da ugledate sapun, tako prijatnog mirisa i koji je tako dobro upakovan, da vam je zaličilo na nešto što biste pojeli? Sigurno ste tada pomislili „ovaj sapun izgleda neverovatno dobro!“

A, da li ste isto to nekada pomislili i za kupku ili gel za tuširanje? Verujemo da niste. Upravo se u tome ogleda jedna nepraktična, ali svakako prijatna draž i prednost čvrstog sapuna.

Da bi vam duže trajao, vodite računa o svom sapunu

Kao što možemo da vidimo, ako se pitate šta je bolja opcija – sapun ili kupka, znajte da sapun i te kako ima dosta prednosti. Međutim, i o samom čvrstom treba povesti računa, ukoliko želite da vam potraje. Verovali ili ne, od izuzetnog je značaja mesto na kojem ćete ostaviti sapun nakon upotrebe. Ako ga ostavite ispod metalne površine, spremite se na to da delovi donjeg dela sapuna poprime rđu od metala.

Najbitnije je da u okviru vašeg programa za kupatilo imate odgovarajuće podmetače i/ili držače sapuna. Naime, kvalitetni podmetači i držači sapuna omogućuju dugotrajnost vašeg sapuna, budući da ubrzavaju proces sušenja sapuna nakon upotrebe.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Pobeda Compani (@pobedacompani)

Pobeda Compani nudi vam podmetače za sapun i držače sapuna izrađene od najkvalitetnije plastike. Kod nas vas čekaju Linea podmetači za sapun, držači sapuna za kadu, kao i Bubbles podmetači za sapun. Materijal od kojeg izrađujemo ova „pomagala“ u kupatilu jeste nov, dok je sȃm proizvod otporan, lak i izdržljiv, a boje ravnomerne i postojane. I, što je još važnije, naši držači sapuna i podmetači za sapun su u potpunosti bezbedni i sigurni za upotrebu za sve članove porodice, jer ne otpuštaju bilo kakve štetne hemikalije. 

Pored svega toga, ako volite da putujete, Pobeda Compani je mislila i na vas. Kod nas možete pronaći praktične i elegantne kutije za sapun koji ne propuštaju sapunicu, niti utiču na izgled, oblik i boju sapuna.

Čiste linije, kvalitetan materijal, ravnomerne i atraktivne boje, ali i funkcionalnost. Izaberite najbolje za svoj dom.

Ostavite odgovor