Posni kolači, naročito sitni, uvek predstavljaju pun pogodak na svakoj slavskoj trpezi. Praktično ne postoji gost koji, nakon konzumacije uobičajenih slavskih obroka, ne voli da se zasladi kolačima po originalnoj, porodičnoj recepturi. To je i tradicija koja ne jenjava u Srbiji. Međutim, mnoge domaćice neretko dolaze u dilemu – koji su najlepši posni kolači?
Kako ih pripremiti na brz i efikasan način, a da istovremeno budu sočni i ukusni na prvi zalogaj? Postoji li univerzalan recept? Mitrovdan je prošao, kiseljenje kupusa i pravljenje turšije je uveliko sa nama, ali pred nama je period posnih slava za koje se treba pripremiti.
Mnogo je, zapravo, pitanja, ali isključivo jednog odgovora nema. Ne brinite, to uopšte i nije loša vest, budući da, drage domaćice, možete napraviti bezbroj slavskih posnih kolača koji osvajaju na prvi griz. Dakle, na svu sreću, recepata za najlepše posne kolače zaista je mnogo, a na vama je samo da izaberete onaj koji vam deluje zanimljivije i primamljivije.
Za koji god recept za posne kolače da se odlučite, nećete pogrešiti – vaši ukućani i gosti će biti i siti i zadovoljni. Takođe, postoji mnogo (kreativnih) načina da svoje omiljene kolače pretvorite u posne, a da ukus bude još lepši. Dovoljno je da zamenite mlečne proizvode. Recimo, umesto običnog putera možete upotrebiti voćni pire. Umesto kravljeg mleka možete koristiti bademovo ili kokosovo mleko i slično.
Najlepši posni kolači: Da li ste spremni za neodoljive ruske kape?
Za ruske kape ste verovatno navikli da ne budu posne. Međutim, postoji i recept za pripremu ovih šubarica bez upotrebe mleka i jaja. Potrebni će vam biti: sastojci za koru, brašno, prašak za pecivo, šećer, kisela voda, ulje, kakao prah, sojino mleko, gustin, posni margarin, vanilin šećer, kokos u prahu i posna čokolada.
Sve sastojke za koru treba staviti u jednu činiju, a potom ih sjediniti žicom za mućenje. Nakon toga dobijenu smesu sipati u pleh, koji ste prethodno obložili pek papirom. Koru pristaviti da se peče 15 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali.
Nakon što se kore ohlade, možete čašicama vaditi famozne krugove. Stavite sojino mleko da se prokuva zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom, jer je to neophodno za fil. Brašno i gustin treba da izmutite sa ostatkom ovog mleka, pa ga skuvati. Potom prethodno umućeni margarin treba sjediniti sa ohlađenim filom, nakon čega sledi „punjenje“ kapica. Razmera je sledeća – na jedan krug dodati punu kašiku filea, a potom file preklopiti sa drugim krugom. Nakon toga, premažite filom i bočne strane i uvaljajte ih u kokos.
Posni kolač sa samo dva sastojka i posne breskvice
Najlepši posni kolači ne odlikuju se samo ukusom, već i brzinom pripreme. Zato postoji i jednostavan recept za posni kolač koji sadrži samo dva sastojka! Da, dobro ste pročitali. Sve što vam je potrebno jeste mleveni posni keks i nekoliko kesica posnog šlaga.
Dobro umutite nekoliko kesica šlaga i postepeno dodajte mleveni keks. Nakon toga, dobijenu smesu treba promešati, a zatim je i oblikovati na tacni. Potom preostalu jednu ili dve kesice ponovo umutiti i dekorisati preko kolača koji ste već dobili.
Ohladite ovu poslasticu u frižideru. Probajte nakon toga, topiće vam se u ustima, verujte nam!
Posne breskvice koje plene svojim ukusom!
Takođe, možete napraviti i fantastične posne breskvice. Potrebni su vam: voda, ulje, šećer, brašno, prašak za pecivo, džem po izboru, boja za kolače i kristal šećer za valjanje.
Pre svega, promešajte u vangli ulje, vodu, brašno, šećer i prašak za pecivo. Ostavite da smesa odstoji oko 30 minuta, zatim ponovo dodajte brašno i mesite ručno dok ne dobijete pravo gusto testo. Zatim, od dobijenog testa odvajajte i lepo oblikujte kuglice (loptice) i poređajte ih na pleh koji ste obložili pek papirom. Imajte u vidu da će kolačići tokom pečenja narasti, zbog čega je neophodno da između svakog kolačića napravite razmak. Zatim, pecite na vatri od 200 stepeni do 20 minuta. Bitno je da kolači ne dobiju upečatljivu braon boju na dnu.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Kada završite sa pečenjem, polovine breskvice staviti da se ohlade, a potom ih i izdubiti. To je trenutak kada ćete stavljati fil od džema. Po izboru i želji, možete dodati i malo ruma. Kada napravite file, punite polovine breskvice i spajajte ih. Nakon spajanja, veoma pažljivo breskvice umačite u prethodno pripremljenu crvenu boju i to sa obe strane. I za kraj, uvaljajte dobijene breskvice u kristal šećer.
Najlepši posni kolači: Nerealno dobri mafini i baklave
Mafine svi volimo, a sada ih predstavljamo i u posnoj verziji. Za posne mafine biće vam potrebni: brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo, mleveni orasi, ulje, običan šećer, kisela voda i marmelada.
Izmiksujte orahe, šećer, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Potom dodajte ulje i kiselu vodu, pa ih dobro sjedinite. Dobićete testo koje treba da izlijete u kalupe za mafine. U svaki kalup, gde ste prethodno izlili testo, potrebno je da utisnete i marmeladu koja mora da bude prekrivena testom. Imajte u vidu da je dobijena smesa veoma gusta, a marmelada „ne tone“, već ostaje tamo gde ste je i stavili.
Sledi pečenje u zagrejanojj rerni oko dvadesetak minuta na 180 stepeni. I – to je to, mafini su gotovi!
Najlepši posni kolači uključuju i najlepše posne baklave! Jeste, čak i baklave mogu biti posne. Sve što vam je potrebno jesu suve šljive, mleveni orasi, šećer, voda, posni margarin i gotove kore.
Stavite suve šljive u vruću vodu i poklopiti da odstoje neko vreme. Istovremeno, istopite margarin i premažite kore sa dve kašike tako dobijenog, rastopljenog margarina. Zatim poklopiti drugom korom, pa je na isti način premazati. Izvadite suve šljive iz vruće vode, procedite ih i rasporediti po kori, zajedno sa mlevenim orasima. Veoma je biitan raspored ređanja: kora – suve šljive – orasi – kora i ne zaboravite da svaku koru premažete rastopljenim margarinom.
Na kraju stavite dve kore i obavezno ih premažite odozgo. Preporučljivo je da dobijeni kolač isečete pre nego što stavite da se peče. I dok se posna baklava peče, spremite šerbet (rastopite šećer u vodi). Kada izvadite baklavu iz rerne, dok je još vruća, premažite se šerbetom i ostavite je da se ohladi. Bon appétit!
Uživajte u istančanom ukusu posnih bajadera i posnih belih minjona
Obradujte sebe i svoju porodicu vrhunskim posnim bajaderama! Jednostavno i brzo za pripremu, a sve što vam treba jesu voda, šećer, posni margarin, čokolada za kuvanje, kokos i mleveni orah.
Stavite šećer i vodu da se kuvaju 5 minuta. Dodajte margarin i rastopite ga. Potom sve to sklonite sa vatre i lagano dodajte kokos i mlevene orahe. Dobro izmešajte smesu i podelite je na dva istovetna dela. U jedan deo pristaviti oko 100 grama istopljenje čokolade. U manji pleh treba da sipate dobijeni tamniji deo i izravnati ga. Preko tamnijeg dela staviti svetliji deo smese i ponovo izravnati.
Ostatak od čokolade istopiti, zajedno sa margarinom, a potom preliti preko bajadere. Stavite dobijene bajadere u frižider da se ohlade.
Posni minjoni? Zašto da ne! Spremite šećer, vodu, posni margarin, mleveni keks, mleveni orah, šećer u prahu. Pomešajte šećer i vodu, staviti da se kuvaju, a zatim u vruće dodavati margarin. U rastopljeni margarin dodajte mleveni keks i orahe, pa sve to ručno umesite. Dobijenu smesu možete da prebacite na tacnu koju ste prethodno obložili pek papirom. Neka debljina ovih „minjončića u pripremi“ bude oko 1, 5 centimetar, a potom ih ostavite u frižider da se stegnu.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
U međuvremenu, napravite fondan od šećera u prahu i veoma malo vode. Neophodno je da fondan bude gust. Nakon što se kora stegne, prelijte je dobijenim fondanom i ostaviti ga da se stegne. Vaši posni minjoni su spremni za posluženje!
Dame i gospodo, najlepši posni kolači su pred vama. Stavite ih na svoju omiljenu tacnu i poslužite se koliko vam je drago. Zdravlje i ukus na jednom mestu!
3 thoughts on “Najlepši posni kolači – Uživajte u izvrsnim slatkim ukusima slavske trpeze!”