Plastične daske za sečenje obavezni su dodatak svake kuhinje.
Iako najviše vremena provodimo u dnevnoj sobi, kuhinja je, zapravo, centralno mesto svakog doma. U njoj se pripremaju slasni zalogaji, isprobavaju novi recepti i ispija kafa za buđenje pre posla.
Međutim, kuhinja je mnogo više od mesta u kome se kuva. Za mnoge ona predstavlja oazu za opuštanje i oslobađanje od stresa nakon napornog dana. Drugima je, pak, kutak za okupljanje čitave porodice, dok je trećima prostor za inspiraciju.
Da bi ona bila ne samo funkcionalna, već i prijatnog ambijenta, nije dovoljno da izaberete moderne kuhinjske elemente i aparate vrhunskog kvaliteta. Potrebno je prilikom uređenja da vodite računa o svakom detalju, bez obzira koliko mali bio.
Zbog toga vam Pobeda Compani daje savete kako da izaberete odgovarajuću dasku za sečenje hrane.
Daske za sečenje postoje od davnina
Počev od oruđa, preko vatre, pa do pripreme hrane – drvo je od prvih dana čovečanstva bilo dragoceno sredstvo. Još je praistorijski čovek koristio neobrađeno stablo za sečenje životinja koje je ulovio, da bi ga zatim upotrebio za održavanje vatre. Što znači da su prvobitne daske za sečenje bile za jednokratnu upotrebu.
Vremenom, kako se civilizacija razvijala i tehnologija napredovala stvorene su daske od drveta specijalno dizajnirane za sečenje hrane. Dolazile su u različitim dimenzijama, pri čemu su manji modeli korišćeni i kao zamena za tanjire.
U industrijsko doba, počela je upotreba drugih materijala u proizvodnji, te su se pojavile prve plastične daske za sečenje. Najpre su ih koristili mesari u svom poslu. S obzirom da su pokazivale velike prednosti u odnosu na drvene verzije za kratko vreme dobile su komercijalnu upotrebu.
Zašto izabrati plastičnu dasku za sečenje?
Mnogi ljudi smatraju da su sve daske za sečenje iste, te njihovom odabiru poklanjaju znatno manje pažnje nego drugoj kuhinjskoj opremi. Što je pogrešno mišljenje. Ne samo da dolaze u različitim dimenzijama i oblicima, već su napravljene i od različitih materijala. Upravo je odluka da li izabrati neke od modela drvene ili plastične daske za sečenje ključna za zdravu upotrebu.
Drvo jeste prirodni materijal, ali sadrži pore u koje se zadržavaju ostaci hrane i nakon pranja. Isti problem stvaraju tragovi sečenja. Ovi prostori predstavljaju odličnu podlogu za razmnožavanje bakterija i razvoj bolesti. Zato je u pojedinim državama zabranjena upotreba drvenih daski u restoranima ili drugim objektima za usluživanje hrane.
Za razliku od njih, plastične daske za sečenje su potpuno bezbedne po zdravlje. Ne samo da ne zadržavaju mikroorganizme, već se mogu prati i na visokim temperaturama u mašini za sudove, dok drveni modeli ne mogu jer upijaju vodu i deformišu se.
Plastične daske su tanje i zauzimaju manje prostora za skladištenje. Takođe, veoma su izdržljive, te ne morate brinuti da li će se polomiti. Današnji modeli napravljeni su od kvalitetne plastike koja se prema noževima ponaša poput drveta. Odnosno, njihovom upotrebom ne postoji opasnost od brzog tupljenja noževa, što je ranijih godina bio slučaj.
Ne treba zanemariti ni činjenicu da su povoljnije od drvenih, tako da po ceni jedne drvene možete nabaviti nekoliko plastičnih različitih dimenzija.
Kako se održavaju plastične daske za sečenje?
Bez obzira što je pranje u mašini za sudove dovoljno za čišćenje plastične daske za rezanje stručnjaci savetuju da je povremeno oribate smesom od kašike sode bikarbone, kašike soli i kašike vode. Zatim dobro isperite dasku.
Plastične daske za sečenje možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čekaju najraznovrsniji kuhinjski plastični proizvodi, kao što su sušilica za sudove, voćni bokali, tanjiri, čaše, činije, zvona i tacne za kolače, kutije i police za odlaganja…