Program za kupatilo, Uncategorized

Noše

Noše

Noše su obavezni deo programa za decu.

Rođenje deteta je najradosniji događaj u životu svakog roditelja. Maleno biće unosi radost, ljubav i smeh u dom, ali i niz aktivnosti na koje se morate prilagoditi. Jedna od njih je menjanje pelena. S obzirom da beba u proseku 8 do 10 puta u toku dana urinira zamena pelena je jedan od najčešćih zadataka mama i tata.

Najnovija istraživanja pokazuju da roditelji oko 6.000 puta promene pelene detetu dok ne krene period navikavanja na nošu. Imajući u vidu ovu statistiku ne čudi što su od davnina nastojali da pronađu najbolje rešenje za brzo odvikavanje od pelena, posebno ako se zna da su ranije korišćene pamučne pelene koje su morale da se peru i iskuvavaju kako bi bile spremne za ponovno nošenje.

Prvobitne noše bile su istog dizajna kao toaleti. Imale su formu stolice sa zatvorenim donjim delom, a na mestu za sedenje nalazila se rupa. Vremenom, kako se razvijala oprema za toalete, usavršavan je njihov dizajn, kao i materijali od kojih su izrađivani tako da su noše danas plastični proizvodi različitih oblika.

Kada je pravo vreme za nošu?

Kontrolisanje creva se javlja ranije u odnosu na kontrolu nad bešikom. Nakon godinu dana beba neće u toku noći da vrši veliku nuždu, a većina njih do 2. godine ostaju suva tokom dana, ali biće potrebno vremena da nauče da ostanu suva tokom cele noći. Zbog toga je glavno pitanje koje “muči” sve roditelje kada je pravi trenutak da vaše dete pređe sa pelena na noše. Odgovor se krije u samom detetu, tj. kada ono bude fizički spremno da sedne na nošu i kada želi da bude suvo i čisto. To se može desiti već sa 18 meseci, dok drugi mališani izbegavaju nošu i u 2. godini, što nije razlog za brigu, jer je svako dete drugačije.

Noše

Da biste znali kada je pravi trenutak stručnjaci savetuju da obratite pažnju na ponašenje svog mališana. Da li vaše dete sluša jednostavna uputstva? Da li vam dete traži da ga presvučete kada je mokro ili prljavo? Da li je suvo barem 3 do 4 sata tokom dana? Ukoliko je odgovor na ova pitanja “Da” možete započeti sa novim korakom u njegovom životu.

Koju nošu izabrati?

Pre nego što krenete sa odvikavanjem od pelena, morate da pronađete pravi model. Noše dolaze u 2 vrste – klasične, za sedenje i u vidu adaptera za dasku WC šolje. Klasični modeli su praktičniji za upotrebu i pružaju veću stabilnost za sedenje. Za razliku od njih, adapteri su povoljniji i zauzimaju manje prostora za čuvanje u kupatilu.

Noša

Pri kupovini klasičnog modela bitno je da veličina odgovara vašem detetu. Ako njegova guza jedva prekriva unutrašnju ivicu, neće mu biti udobno dok sedi, te postoji verovatnoća da će izbegavati da je koristi. Kod adaptera nemojte da zaboravite da vam je potreban i stepenik kako bi mališan mogao da se popne i da pravilno drži noge.

Kako navići dete na nošu?

Strpljenje je ključ za navikavanje. To znači da morate da organizujete vreme da dete svaki dan, bar 3 meseca, ohrabrujete za ovu promenu. Da biste mališana motivisali obucite mu gaćice sa zanimljivim printom ili omiljenim crtanim junacima. Na taj način poželeće da ih nosi umesto pelena.

Noše

Takođe, budite brižni i nikako nemojte da kritikujete dete. Čak i ako nakon sedenja na noši nije obavilo nuždu pohvalite ga i ohrabrite da proba kasnije. Budite spremni i na nezgode, jer mališani tokom igre često zaborave da nemaju pelene i da moraju da potraže nošu.

Različite vrste noša, kao i plastični proizvodi za bebe čekaju vas u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde možete pronaći i posude za užinu za školu, kao i veliki broj kutija za čuvanje igračaka.

 

 

Ostavite odgovor