Plastični proizvodi

Plastične saksije – Najlepši ukras bašte

Plastične saksije

Plastične saksije su najlepši ukras u vašoj bašti.

Nakon duge i hladne zime, svi smo željno čekali dolazak proleća. Sa omiljenim godišnjim dobom stigli su dani okupani toplim sunčanim zracima i čarobnim mirisom cveća, pa se mnogi ljudi trude da svaki slobodni trenutak provedu u svom dvorištu ili na balkonu stana.

Ispijanje jutarnje kafe dok tišinu remeti samo cvrkut ptica ili druženja sa prijateljima u prijatnoj večernjoj atmosferi upravo su rezervisana za cvetnu oazu. Da bi uživanje bilo potpuno neophodno je da pažnju posvetite uređenju vašeg malog raja.

Baš kao što se ptice i krošnje drveća bude u proleće, tako i zimska obamrlost polako nestaje sa cveća. Zato je pravi trenutak da presadite stare, ali i nove, tek kupljene, biljke u odgovarajuće saksije.

Koje je najbolje mesto za plastične saksije?

Iako su svetlost i voda potrebne za život svake biljke, različite vrste zahtevaju i različitu količinu. Mesto gde ćete staviti saksiju zavisi od toga da li vašem cveću odgovara sunčan položaj ili mu više prija hladovina. Ipak, vodite računa da i ono koje voli sunce ne izlažete direktnim zracima.

Druga važna stvar prilikom uređenja jeste pravilo da u jednoj saksiji treba da bude samo jedna biljka. Ukoliko, pak, želite da se nađe u društvu iskoristite žardinjere za cveće.

Plastične saksije

Stručnjaci savetuju da prilikom sadnje kombinujete biljke različitih visina, pri čemu je najbolje da dominira četinar ili ornamentalna trava. Dok ostatak žardinjere ispunite žbunastim vrstama jarkih cvetova kako biste razbili “monotoniju” zelenila.

Kako odrediti veličinu saksije?

Veličina saksije ili žardinjere je jedan od ključnih elemenata u gajenju cveća. Pogrešno izabrane ne samo da mogu da naruše estetiku bašte, već negativno utiču i na biljke.

Premale saksije će “ugušiti” koren. S obzirom da nema dovoljno prostora za hranjive materije u zemlji biljka neće moći pravilno da raste. Nasuprot njima, modeli većih dimenzija dovešće do sporog napredovanja. Mada nije redak slučaj da biljka u prevelikoj saksiji počne da vena zbog preteranog zalivanja.

saksija savana 140

Ukoliko niste sigurni koja je prava veličina saksije nećete pogrešiti ako presadite u “broj veću” od prethodne.

Zašto su plastične saksije za cveće najbolji izbor?

Biljke mogu da rastu praktično u bilo čemu – od saksija od pečene gline, pa do starih kofa, ali najbolji izbor jesu plastični modeli.

Saksija Venecija ø450 sa podmetačem

Za razliku od glinenih, koje se brzo lome, plastične saksije su trajnije. Napravljene su od kvalitetnog materijala koji može da se odupre ekstremnim vremenskim uslovima, kao što su jaki vetrovi, vreli sunčevi zraci, sneg i led. Izdržljivost ne znači da su ove saksije veoma teške. Naprotiv! Lagana forma omogućava da ih bez teškoća premestite s jednog kraja bašte na drugi.

Plastika prija i biljkama, jer zadržava optimalni nivo vode, dok je glina porozna i zahteva često zalivanje.

Važnu karakteristiku u izboru igra i cena. Saksije od plastike su povoljnije, a dolaze u najraznovrsnijim oblicima, veličinama, bojama i teksturama, pa smo sigurni da ćete pronaći model koji vam odgovara.

Plastične saksije

Sve od plastike za vašu baštu, uključujući i plastični program za cveće i baštenske stolice, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobede Compani.

 

 

1 thoughts on “Plastične saksije – Najlepši ukras bašte

Ostavite odgovor