Baštenski program

Sadiljka za cveće – Neophodna alatka svakoj bašti

Sadiljka za cveće

Sadiljka za cveće je obavezna oprema za baštu.

Baštovanstvo nije samo najnoviji trend u svetu. Naučno je dokazano da gajenje biljaka ima blagotvorni efekat za zdravlje, te ne čudi što mnogi lekari ovaj hobi “prepisuju” svojim pacijentima.

Početnicima u hortikulturi preporučuje se upotreba žardinjere za cveće. Bez obzira da li ćete je staviti van ili unutar doma, ona pruža dovoljno prostora da zasadite prve biljke. Ujedno, nije zahtevna za održavanje kao bašta u dvorištu tako da možete sa uživanjem da posmatrate u rezultatima svog truda.

Za razliku od saksije koja služi samo za ukrasno cveće, žardinjeru možete pretvoriti u pravi mali povrtnjak. Naročito je pogodna za začinsko bilje, mada se u njoj mogu naći i zelena salata, spanać, rotkvice, pa i papričice i čeri paradajz.

Vaš vrt će se za tren oka pretvoriti u najlepšu baštu punu raznovrsnog cveća uz pomoć sadiljke!

Sadiljka za cveće

Ukoliko razmišljate da krenete sa sadnjom, pored žardinjere odgovarajuće veličine, semena i zemlje, nemojte da zaboravite da nabavite i sadiljku. U pitanju je specijalni alat nalik malom štapu koji je dizajniran da olakša pravljenje rupa za seme i sadnice kako bi se osiguralo da su dovoljno ukopani u zemlju bez oštećenja.

Kada je nastala sadiljka za cveće?

Sadiljka za cveće je jedan od najstarijih baštenskih ručnih alata. Današanja forma ostala je gotovo nepromenjena još od rimskog doba, što potvrđuju arheološka nalazišta.

Ipak, njena upotreba je detaljnije opisana u raznim hortikulturnim dokumentima tek u 15. veku. Da bi tokom 18. i 19. veka bila nezamenjivo oruđe ratara. Služila je za sadnju svih povrtarskih kultura tako što bi jedan poljoprivrednik hodao napred i sadiljkom pravio rupe u zemlji, a drugi bi išao iza njega i stavlajo u rupu seme, lukovicu ili sadnicu.

Krajem 19. veka dobile su novu verziju. Umesto od drveta i gvožđa počele su da se izrađuju od nerđajućeg čelika. Zahvaljujući izuzetnoj čvrstoći i izdržljivosti materijala obezbeđena je upotreba na zemljištu različite tvrdoće, čak i onom koje sadrži glinu.

Sadiljka za cveće je dostupna u različitim modelima

Iako je osnovni izgled zadržan, na tržištu se, danas, sreću različiti modeli. Obično su napravljeni od drveta, metala ili plastike.

I dok je donji deo uvek u vidu zašiljenog vrha, drška dolazi u različitim oblicima. Standarda verzija sadiljke ima blago zaobljenu dršku. Ovo je i najstariji model.

Drška u obliku slova T ili slova D omogućava lakše hvatanje, čime je izbegnuto zamaranje pri dugotrajnoj upotrebi. Bez obzira koji oblik drške izaberete imajte u vidu da je sa svakom efikasnost pravljena rupa zagarantovana.

Sadiljka

Sadiljka za cveće može biti različite širine šiljka. Tanji su idealni za setvu semena i sadnica, dok je za lukovice poželjno koristite onu sa debljim vrhom, jer je potrebna šira rupa.

Zašto su plastične sadiljke najbolji izbor?

Plastične sadiljke za cveće prave se od polipropilena. U pitanju je materijal koji ima visoku elektro i hemijsku otpornost, pa ovaj baštenski alat krasi izdržljivot i trajnost. Što znači da ne morate da brinite da li će se pri upotrebi polomiti ili oštetiti. Dok lagani, ergonomski dizajn savršeno nalaže na dlan, pružajući komfor čak i pri višečasovnom radu.

Sve od plastike za vašu baštu, uključujući i sadiljke, saksije, pa i baštenske stolice možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.

 

Ostavite odgovor