Plastične špatule predstavljaju kuhinjski pribor koji se koristi za mešanje, okretanje i nanošenje različitih sastojaka. Bez njih ne možemo da zamislimo pečenje hamburgera, palačinki ili, pak, pravljenje torte.
Zahvaljujući brojnim namenama plastične špatule postale su kuhinjski pribor neophodan svakom domu. Iako postoje različite vrste, najrasprostranjenije su špatule za torte i kolače.
Prema dizajnu mogu biti offset i ravne špatule za torte. Offset model karakteriše tupo sečivo koje je savijeno pod uglom blizu mesta gde se spaja sa drškom, dok je vrh blago zaobljen. Ovakav dizajn omogućava lakši pristup površini torte bez dodirivanja glazure prstima. Idealan je za ravnomerno nanošenje i zaglađivanje fila.
Za razliku od offset, ravna špatula ima pravo nazubljeno sečivo. Na taj način je obezbeđena šira upotreba. Pored nanošenja filova na različite delove torte, može se koristiti i za precizno oblikovanje i pomeranje isečenog parčeta torte. Takođe, pogodna je za vađenje kolača iz pleha, kao i premeštanje na plastičnu tacnu za posluženje.
Kada su se pojavile plastične špatule?
Verovali ili ne, kuhinjske špatule spadaju u najstariji pribor za pripremu hrane. Njihovo poreklo može se pratiti od drevnih civilizacija. U početku su bile izrađivane od dostupnih materijala, kao što je drvo.
Ipak, prva zvanično zabeležena upotreba potiče iz Srednjeg veka. U tom periodu ovaj dragocen alat dobio je i svoj naziv. Ime potiče od latinske reči „spatha“, što u kontekstu označava „široko sečivo“.
Vremenom, kako su se kulinarske tehnike i materijali razvijali, tako se razvijao i dizajn špatule. Do 19. veka, postala je glavna u kuhinjama širom Evrope, sa prefinjenijim dizajnom. Karakterisale su je metalne oštrice i drvene drške.
Pojava plastike sredinom 20. veka dovela je do pomaka u proizvodnji špatule. Ne samo da je dobila plastično sečivo, već i dršku tako da je celokupni dizajn bio od plastike.
Prednosti upotrebe plastične špatule za torte?
Plastične špatule donose izuzetnu preciznost. Naime, one omogućavaju ravnomerno nanošenje krema i glazura, što doprinosi profesionalnom izgledu torte.
Oblik i dužina špatule obezbeđuje bolju kontrolu prilikom nanošenja tankih slojeva ili oblikovanja detalja na torti. Takođe, pomaže u stvaranju glatke površine bez neravnina, što je važno za finalni izgled.
Još jedna prednost jeste višenamenska upotreba. Špatule za torte se mogu koristiti i za podizanje i prenos tankih slojeva testa ili ukrasa. Zatim za sečenje i serviranje torte i kolača. Naročito kod onih delikatne forme kako se ne bi narušila njihova forma. Ujedno, zaštitila površina posuđa sa teflonskim ili keramičkim premazom u kome se peku.
Zašto izabrati plastične špatule?
Štapule se prave od različitih materijala, uključujući silikon, metal, plastiku. Ipak, stručnjaci preporučuju modele od plastike. Razlozi za to su brojni.
Ove špatule su napravljene od polipropilena. U pitanju je najkvalitetnija vrsta plastike koja ne sadrži BPA, niti druga štetna jedinjenja. To znači da je potpuno bezbedna za upotrebu, jer nema opasnosti po zdravlje.
Poseduje i višu temperaturu topljenja, te se može koristiti pri pečenju, dok visok nivo elektro i hemijske otpornosti garantuje višegodišnju upotrebu.
Plastične špatule, kao i celokupni plastični program za kuhinju, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.