Kuhinjski program

Kuhinjska špatula – Za nezaboravne slatke zalogaje!

Kuhinjaka špatula

Kuhinjska špatula je jedan od najupotrebljavanijih pribora u modernom kulinarstvu.

Omiljeno jelo, kolač ili pekarska poslastica nisu samo hrana kojom ćete utoliti glad, već način da sebi ulepštate dan. Složićete se, ukusni zalogaji učiniće da zaboravite naporne sate na poslu, ali i porodične obaveze koje vas čekaju.

Međutim, uživanje u jelu može da vam pokvari njegova priprema, posebno ako niste vešti u kuhinji. Pečenje pljeskavica, ribljih fileta, prženje jaja i bilo kojih drugih namirnica u tiganju, nije izvodljivo bez odgovarajućeg pribora koji će vam omogućiti ravnomerno zagrevanje obeju strana. Čak i priprema tako lakih palačinki je gotovo nemoguća ukoliko nemate “pomoć” pri okretanju.

Srećom, tu je specijalno dizajnirana kuhinjska špatula. Ovaj mali, ali moćni alat dolazi sa drškom koja je dovoljno duga da drži vašu ruku dalje od izvora toplote, a opet da vam omogući lako podizanje, okretanje, pa struganje.

Kada je nastala kuhinjska špatula?

Iako je Srednji vek, pod strogim dejstvom crkve, obeležila stagnacija gotovo u svim sferama, na polju kuhinjskog pribora došlo je do procvata. Upravo u ovom periodu počela je upotreba i kuhinjske špatule.

Prvi podaci o njoj datiraju iz 1525. godine. Naziv potiče od deminutiva latinske reči “spatha“. U svom prvobitnom kontekstu, ime se odnosilo na široko sečivo, poput onih koje se nalaze na maču. Na taj način je ukazano na njen oblik.

Kuhinjska špatula je u početku izrađivana od metala i drveta. U drugoj polovini 20. veka otkriven je polipropilen, pa je kuhinjski pribor, uključujući i špatulu, počeo da se pravi od ovog plastičnog materijala.

Vrste kuhinjskih špatula

Kuhinjska špatula dolazi u nekoliko varijanti.

Model sa tankom dugačkom drškom i glavom trapezoidnog oblika se koristi isključivo za okretanje hrane. Posebno je pogodna za meso, jer prorezi omogućavaju da se ocedi višak masnoće pri podizanju.

Špatula tzv. strugač je najrasprostranjenija. Prepoznaje se po oštrici na zakrivljenoj ivici, dok je druga strana ravna. Glavna namena joj je “struganje” hrane, ali može se koristiti i za okretanje prilikom pripreme.

Kuhinjaka špatula

Posebnu vrstu čini kuhinjska špatula koje služi za mazanje na velikim površinama. Obično se koristi za fil na torti. Karakteriše je dizajn sličan nožu bez oštrice za zaobljenim vrhom, pa odatle i naziv “paletni nož”.

Prednosti plastične kuhinjske špatule

Plastična kuhinjska špatula je napravljena od polipropilena. U pitanju je najkvalitetnija vrsta plastike koja ima višu temperaturu topljenja. Zahvaljujući ovoj karakteristici možete je bez brige koristiti u kuhinji. Ipak, nije preporučljivo da je ostavite u tiganju ili šerpi sve vreme pripreme hrane.

Kuhinjaka špatula

S obzirom da polipropilen poseduje visoku elektro i hemijsku otpornost, špatula je veoma izdržljiva, čime je zagarantovana višegodišnja upotreba. Za razliku od metalnih modela dovoljno je mekana tako da neće oštetiti dno posude. Takođe, ne postoji rizik od korozije.

Verovali ili ne, plastična kuhinjska špatula je zdravija za upotrebu i od drvene. Bez obzira što je drvo prirodni materijal u njegovim porama se zadržavaju ostaci hrane čak i nakon pranja. Posle izvesnog vremena korišćenja postaje pogodno tlo za ramnožavanje bakterija, što se nikada neće desiti sa plastičnim modelima.

Kuhinjske špatule napravljene od vrhunske plastike možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čeka celokupni kuhinjski plastični program, uključujući plastično posuđe, daske za sečenje, merice… Posebno se izdvajaju plastične posude koje možete da koristite u mikrotalasnoj peći.