Plastični proizvodi

Pojilica za piliće

Pojilica za piliće

Pojilica za piliće je obavezni element živinarstva.

Pileće meso je omiljeno kako starim tako i mlađim generacijama. Ujedno, spada u veoma hranjive namirnice koje imaju idealnu nutritivnu vrednost.

Imajući ovo u vidu ne čudi što su se gajenjem pilića bavili još stari narodi. Što potvrđuju vavilonski crteži nastali oko 600. godine pre Nove ere.

Danas, uzgoj pilića je veoma unosan posao. Čak i ako ste početnik u tome, uz malo truda i učenja možete ostvariti vrhunske rezultate. Ipak, da bi uspeh bio zagarantovan potrebni su određeni uslovi za uzgoj. Pre svega, morate obezbediti kvalitetan prostor u kojem će pilići boraviti. Zatim, visok nivo higijene, redovnu vakcinaciju, kvalitetnu hranu, kao i odgovarajuću opremu za ishranu.

Kada je nastala pojilica za piliće?

U davna vremena kao pojilice služile su razne stare posude iz domaćinstva. Međutim, vrlo brzo su se pokazale neefikasnim. Ne samo da su zahtevale stalnu proveru radi dopune, već nisu bile ni higijenske. Zbog toga su uzgajivači počeli da traže rešenje koje će im obezbediti dobar uzgoj.

Prva pojilica za piliće bila je napravljena od gline. Imala je izgled bokala sa bočnim otvorom u dnu. Drugi deo činila je posuda, takođe, od gline u koju je isticala voda iz gornjeg dela. Iako su postojale različite varijacije, dizajn je bio isti, a u osnovi zadržan je do današnjeg dana.

Krajem 19. i početkom 20. veka usled velikog industrijskog razvoja, počela je izrada pojilica od lima. Da bi ih zamenili modeli od stakla. Pri čemu su donje posude, tj. podloge, često bile izrađene od kamena i metala.

Sredinom 20. veka u gotovo svim oblastima proizvodnje plastika je zauzela vodeće mesto u odnosu na staklo. Samim tim su i pojilice za piliće postale plastični proizvodi.

Zašto je važna upotreba pojilica za piliće?

Voda je od vitalnog značaja za zdravlje pilića. Uz hranu, ona omogućava pravilan rast, razvoj, kao i polaganje jaja u kasnijem dobu. Zato je neophodno da im obezbedite da u svakom trenutku imaju pristup čistoj vodi. Upravo to omogućavaju pojilice.

Pojilica za piliće

Dizajnirane su tako da minimiziraju negativne uticaje spoljašnje sredine, čime je eliminisana pojava bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu da naruše zdravlje pilića. Ujedno, pojilice sprečavaju piliće da stoje u posudama dok piju vodu, te ne postoji opasnost da će je zaprljati.

Pojilice za piliće održavaju regulisano snabdevanje vodom, otklanjajući mogućnost nepotrebnog prosipanja što je ranije bio čest slučaj prilikom borbe za hranom. Zapravo, možemo slobodno da kažemo da one uzgoj pilića čine lakšim i sigurnijim.

Kako izabrati pojilicu za piliće?

Prvi korak pri izboru jeste materijal od kog je izrađena. Pojilica za piliće mora da bude od kvalitetne plastika kako bi bila izdržljiva, pa nećete imati dodatne troškove tokom uzgoja.

Važan korak jeste da odredite koliko vam je pojilica potrebno. U proseku zrelo pile pije oko pola litra vode dnevno, a u toplijim danima i do jednog litra. Što znači da pre kupovine morate da preračunate broj pilića kako biste znali koji vam je kapacitet potreban.

Pojilica za piliće

Pojilice i hranilice za piliće napravljene od kvalitetne plastike možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Širok asortiman obuhvata i kuhinjski plastični program, proizvode za održavanje doma, plastični program za kućne ljubimce, plastične kutije, kao i police za odlaganje.