Baštenski program

Žardinjere – Za najlepšu cvetnu terasu!

Žardinjere

Žardinjere predstavljaju posude za uzgajanje biljaka, koje možete postaviti na ogradu terase, uz pomoć držača ili jednostavno, na pod terase ili pak u prozor. Podjednako su atraktivne i za gajenje sobnih biljaka, a odlično su sredstvo za ulepšavanje enterijera.

Kada uređujete svoj životni prostor, sasvim sigurno ćete poželeti da ga oplemenite cvećem i unesete boje i radost u svoju baštu ili dnevnu sobu. Najbolji način za uređenje bašte su saksije ili druge, pravougaone, pliće ili dublje posude.

Kako su nastale ove posude za cveće, kako da ih pravilno koristite za uzgajanje najrazličitijih biljaka i gde ih možete pronaći otkrivamo vam u narednim redovima.

Kada su nastale žardinjere?

Svoj naziv ova posuda za cveće dobila je od francuske reči jardiniere, što bi se moglo prevesti kao vrtlar. Predstavlja veću ili manju dekorativnu posudu za biljke, koja može biti deo eksterijera kuće, vrta i bašte ili pak enterijera doma.

Ljubav prema uzgajanju biljaka poreklo vodi iz drevnih civilizacija, kao što su egipatska i starorimska civilizacija.

Zardinjere

Smatra se da su biljne vrste počele da se gaje u posudama ili žardinjerama još u vreme Ramzesa III, jednog od najvećih i najslavnijih faraona Egipta. Kasnije su ovu praksu preuzeli Rimljani, a odatle su se dekorativne posude za cveće prenosile po celoj Evropi.

Najreprezentativniji primer uzgajanja bilja u žardinjerama svakako su bila stepeništa u Starom rimu. Naime, stepenice su veoma često bivale oivičene cvećem u posudama, čime se ulepšavao spoljašnji životni prostor.

Ono što je veoma zanimljivo jeste da je svaka epoha, počevši od renesanse, preko baroka do secesije negovala duh vođenja brige o cvetnim vrstama u žardinjerama.

Gajenje biljaka na ovakav način i danas je veoma popularno u raznim zemljama širom sveta.

Dizajn žardinjera je veoma raznolik

Moderne žardinjere za cveće dolaze u najrazličitijim oblicima, bojama i veličinama.

Obično se mogu izrađivati od keramike, drveta, metala, ali i plastike. Najpopularnija vrsta u mnogim domovima u Srbiji, ali i šire svakako su plastične posude. One mogu biti visokodekorativne, te često bivaju centralni deo vrtova i bašti, ali se mogu postaviti i u predsobljima i prostorijama u domu koje imaju dovoljno sunčeve svetlosti.

Veoma je važno da njihova zapremina odgovara veličini biljke koju planirate da uzgajate u njoj. Takođe, važno je voditi računa da postoji dobra drenaža zemlje, kako bi vaše biljke mogle da cvetaju i bujaju. To se postiže otvorima na dnu ili pak slojevima šljunka i peska.

Zapremina same posude mora odgovarati korenu biljke. Ukoliko niste sigurni u to koliki je zapravo koren, uvek birajte veće posude. Žardinjera dužine 50 cm najčešći je izbor za kućno uzgajanje biljaka na terasi. Što je žardinjera veća, to je zalivanje ređe. Ipak, kada vodite računa o cveću koje ste posadili, uvek se posavetujte sa stručnjakom i pitajte ga kako se pravilno uzgaja data vrsta.

Prednosti žardinjera u gajenju biljaka

Prednosti koje donosi upotreba žardinjera svakako su ogromne. Pre svega, ono može da proširi asortiman biljaka koje ćete uzgajati. Određene vrste jednostavno je nemoguće uzgajati u samom zemljištu vrta. Takve su naprimer biljke koje je neophodno u toku hladnijih meseci držati u zaštićenom i zatvorenom prostoru. Stoga se u našim krajevima u ovakve posude često gaje muškatle. U toku letnjih meseci muškatle u žardinjeri mogu ukrašavati i ulepšavati vašu terasu. Kada stigne jesen, jednostavno ih unesite u kuću, hodnik ili drugo mesto zaštićeno od niskih temperatura i mrazova.

Zardinjere

Estetski efekat koji vam žardinjera može pružiti takođe je veoma važan. Neretko možete čuti da je bašta oaza mira jedne porodice. Kada je dodatno ulepšate klasičnim žardinjerama u zemljanim tonovima, osećaj koji vam pruža boravak na terasi ili u bašti ne može se uporediti ni sa čim.

Najlepše i najkvalitetnije plastične žardinjere i saksije za cveće možete pronaći u okviru širokog asortimana Pobeda Compani. Osim toga, kod nas možete kupiti i plastične stolice za vašu terasu, ali i drugi baštenski program. Pronađite sve plastične proizvode neophodne vašem domaćinstvu i bašti na jednom mestu!