Kuhinjski program

Daske za rezanje – Neizostavne u svakoj kuhinji

Daske za rezanje

Daske za rezanje su kuhinjski pribor neophodan svakom domu.

Verovali ili ne, daske su jedan od najstarijih predmeta korišćen u kuhinji. Od davnina čovek je koristio razne površine kako bi isekao namirnice. U početku to je bilo obično, neobrađeno stablo ili veći kamen. Vremenom, sa napretkom zanatstva daske za sečenje dobile su obrađenu formu. Odnosno, pojavile su se drvene verzije specijalno namenjene za pripremu jela.

Razvoj tehnologije doneo je i nove materijale u proizvodni proces. Tako se 50-ih godina pojavila plastika koja je postepeno zauzela vodeće mesto u mnogim proizvodima za kuću, potisnuvši u drugi plan druge materijale.

Prve plastične daske za sečenje koristili su mesari i kuvari u restoranima. Kako su vrlo brzo pokazivale velike prednosti u odnosu na drvene verzije dobile su komercijalnu upotrebu.

Daske za rezanje su osnovni plastični program za pripremu hrane

Da li ste se ikada zapitali koliko je značajna daska za sečenje? Čak i ako je ne koristite svakodnevno kada malo razmislite shvatićete da je ovo dragoceni kuhinjski pribor.

Zahvaljujući njoj možete brzo i lako da isečete svaku vrstu namirnice. Što znači da daske za rezanje ubrzavaju pripremu jela. Takođe, obezbeđuju preciznije sečenje, tako da će vaše posluženje izgledati poput menija u restoranima. Ujedno, nema nereda pri rezanju, jer se svi otpaci i mrvice zadržavaju na površini daske.

Još jedna prednost upotrebe jeste vaša zaštita. Naime, daske za rezanje karakteriše izuzetna stabilnost, čime je obezbeđena sigurnost tako da ne postoji opasnost od posekotina i drugih povreda tokom pripreme namirnica.

O čemu voditi računa pri izboru daske za rezanje?

Zvuči neverovatno, ali izboru daske za sečenje treba posvetite pažnju. Od njenih karakteristika zavisi efikasnost rezanja, te pri kupovini morate uzeti u obzir određene faktore. Pre svega, razgledajte dobro površinu. Što je površina tvrđa, to više otupljuje vaš nož tokom vremena. Samim tim moraćete češće da oštrite noževe ili da izdvajate novac za kupovinu novih.

Daske za rezanje

Veličina je druga karakteristika koju morate razmotriti. Ona zavisi od namirnica koje planirate da sečete na dasci, učestalosti upotrebe, ali i prostora u kuhinji.

Održavanje daske je još jedan od ključnih faktora. S obzirom da ćete na njoj seći sve – od mesa, do kuvanih jaja, vaša daska mora biti uvek čista. U protivnom, namirnice će poprimiti mirise onih koje ste prethodno sekli. Ujedno, postoji opasnost od zadržavanja bakterija. Zato stručnjaci preporučuju modele koje možete prati vrućom vodom, pa i u mašini za sudove.

Nemojte da zaboravite izdržljivost daske za sečenje. Ukoliko se ne radi o kvalitetnim daskama, velike su šanse da ćete morati češće da je menjate.

Zašto izabrati plastične daske?

Iako su drvene daske za rezanje česte u upotrebi, plastične verzije su bolje. Razlog tome jeste lagana forma, te je jednostavnija i upotreba. Za razliku od drvenih, plastične daske su tanje tako da vam neće oduzeti prostor u kuhinji.

Glavna prednost upotrebe, koju stručnjaci naglašavaju, jeste bezbednost. Plastične daske za sečenje su napravljenje od najkvalitetnije plastike koja ne sadrži ikakve štetne materije. Što znači da su potpuno neškodljive za zdravlje. Dodatnu sigurnost pruža njihova struktura koja sprečava zadržavanje ostataka hrane, što je čest slučaj kod drvenih modela gde su tragovi od sečenja pogodno tlo za razmnožavanje bakterija.

Celokupni kuhinjski plastični program, uključujući i daske za rezanje, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.