Kuhinjski program

Činije za salate – Kako napraviti najbolji izbor?

Činije za salatu

Činije za salate su kuhinjski pribor neophodan svakom domu.

Iako salate važe kao dodatak glavnom jelu, zapravo, su mnogo više od sporednih namirnica. One daju posebni ukus obroku, kao i potrebnu energiju za radne zadatke. Počev od laganih, koje su pravo osveženje u letnjim mesecima, preko obrok salata, pa do zimnice kojoj je nemoguće odoleti – naša trpeza je poznata po raznovrsnim salatama.

Dodatna prednost jeste da se spremaju lako i brzo, dok su mogućnosti kombinovanja neograničene. Ipak, stručnjaci ističu značaj koji imaju po zdravlje.

Salate su bogate vlaknima, te regulišu probavu. S obzirom da se obično sastoje od svežih namirnica obiluju vitaminama tako da deluje kao antioksidant, štiteći telo od slobodnih radikala. Samim tim sprečavaju pojavu raznih bolesti.

Imajući ovo u vidu ne čudi što su salate uvek najbolji izbor, te je neohodno da imate i odgovarajuće činije za njih.

Kako izabrati činiju za salatu?

S obzirom da razne salate jedemo skoro svakog dana izbor činije je veoma važan. Pre svega morate da razmislite kakav materijal želite.

Činije za salate

Ukoliko volite izlete u prirodi idealno rešenje jesu plastične činije. Dovoljno su lagane tako da neće vašu torbu sa hranom učiniti težom. Zbog ove karakteristike porodice ih rado koriste i u svom domu. Posebno kada se zna da mogu imati višenamensku ulogu. Za svečane večere koje pripremate za goste porcelan ili keramika daće sofisticirani izgled vašoj trpezi.

Druga važna karakteristika jeste veličina činije za salate. U osnovi mogu biti male i velike. Pri čemu male koristi zasebno svaki član porodice, kao deo posuđa pri jelu. Dok veće spadaju u plastični program za serviranje hrane.

Prilikom izbora morate razmotriti i prostor gde ćete ih čuvati. Ukoliko imate malu kuhinju, sigurno vam je važno da svaki deo slobodnog prostora racionalno iskoristite, te stručnjaci savetuju da nabavite setove, u kojima se činije slažu jedna u drugu.

Nije redak slučaj da ostatak salate odložite u frižider za naredno jelo, te je preporučljivo da nabavite i modele za čuvanje. Za ovu namenu najbolji izbor jesu Frigo plastične posude koje su dizajnirane tako da obezbeđuju 100 odsto hermetičko zatvaranje. Na taj način garantuju očuvanje svežine namirnica u salati.

Staklene ili plastične činije za salate?

Sve do 50-ih godina vladalo je mišljenje da salate treba da se pripremaju isključivo u drvenim činijama koje nisu lakirane niti sadrže ikakve premaze. Sa napretkom tehnologije i sve većom upotrebom plastike u proizvodima za kuću promenjen je i stav o činijama.

Danas, činije za salate obično su napravljene od stakla ili plastike. Za razliku od staklenih, plastične su izdržljivije, čime je zagarantovana dugogodišnja upotreba. Ne mogu se polomiti pri pranju ili padu, te ne postoji opasnost od povrede ukućana.

Lagana, a kompaktna forma olakšava upotrebu, čak i mlađim članovima porodice. Dok kvalitetna plastika obezbeđuje očuvanje zdravlje. Naime, svo posuđe od plastike, uključujući i činije za salate pravi se od polipropilena. U pitanju je potpuno bezbedna vrsta plastike koja ne sadrži opasni bisfenol-A (BPA), niti druga štetna jedinjenja. Što znači da je neškodljiva za upotrebu.

Činije za salate

Činije od plastike atraktivnog dizajna možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.