Program za kupatilo

Držači za sapun

Držači za sapun

Držači za sapun predstavljaju plitke, otvorene posude koje su dizajnirane tako da se na njima može odložiti sapun kako bi se osušio nakon upotrebe. Da bi mogle da ispune ovu svoju funkciju izrađuju se od vodootpornih materijala kao što su plastika, keramika, metal ili staklo. Mada su poslednjih godina u upotrebi i modeli od bambusa.

Iako se danas sreću u svakom kupatilu, držači za sapun imaju dugu istoriju. Prvi zapisi o njihovoj upotrebi potiču iz 7. veka. Ipak, modeli kakve danas koristimo nastali su tek krajem 19. veka.

Stručnjaci ističu da njihov razvoj prati, zapravo, razvoj lavaboa. Tako se u Medicinskom časopisu iz 1887. godine pominje posebni sto za umivanje koji ima ugrađeni deo za odlaganje sapuna. Da bi 3 godine kasnije postali zasebni predmet.

Prvobitno su podmetači za sapun pravljeni od porcelana i ručno oslikavani tako da su bili dekorativni predmeti. Početak Prvog svetskog rata nametnuo je upotrebu metalnih verzija. Dok su sa otkrićem plastike držači za sapun postali plastični proizvodi.

Prednosti upotrebe držača za sapun

Podmetači za sapun, kako se još nazivaju, sprečavaju njegovo prekomerno trošenje. Naime, sapun je velikim delom napravljen od vode, te ima tendenciju topljenja ukoliko se ne osuši. Odlaganjem na ivicu lavabao, kade ili tuš kabine ubrzaćete njegovo trošenje. Čak i ako sapun ostavite u posudu koja nije namenjena za njegovo čuvanje nećete obezbediti trajnost, jer ona nema proreze koji omogućavaju ventilaciju vazduha neophodnu za sušenje sapuna.

Upotreba držača čuva vaše zdravlje. S obzirom da je sapun na jednom mestu ne postoji opasnost da sklizne sa glatke površine lavaboa i izazove pad i povredu ukućana. Takođe, čuva sanitariju. Odnosno, eliminiše pojavu mrlja na njihovom nežnom dizajnu.

Drzaci za sapun

Svakako, ne treba zaboraviti ni dekorativnu stranu. Držači za sapun dolaze u različitim atraktivnim oblicima tako da ćete pronaći lako model koji odgovara enterijeru vašeg kupatila.

Držaci za sapune ili dozatori?

Jedno od glavnih pitanja jeste da li je bolji sapun ili kupka, tj. tečna verzija. Mnogi radije koriste tečni sapun jer su mišljenja da će njime bolje oprati ruke. Što je velika greška.

Ne samo da tečni sapuni nisu efikasniji, već dovode do isušivanje kože. Za razliku od njih, klasične verzije su nežnije za vaše ruke, te ne morate brinuti o dodatnoj hidrataciji.

Čvrsti sapuni štede vaš kućni budžet. Istraživanja pokazuju da jedan čvrsti sapun traje koliko 3 bočice tečnog. Pored veće trajnosti, tu je i znatno niža cena. Samim tim je i upotreba držača umesto dozatora znatno isplativija.

Proizvodnja pakovanja tečnih sapuna zahteva 20 puta veću energiju od proizvodnje omota za čvrste sapune, pa možemo slobodno da kažemo da njihovom upotrebom čuvate i životnu sredinu.

Plastični držači za sapun

Kako se držači za sapun, danas, izrađuju od različitih materijala često smo u nedoumici koji izabrati. Imajte u vidu da su keramički i stakleni modeli, ma koliko izgledali lepo, lomljivi. Njihovom upotrebom morate biti obazrivi, jer u protivno ćete stalno izdvajati novac za kupovinu novih.

Žičane verzije ostavljaju tragove rđe, te je narušena estetika kupatila. Za razliku od njih, plastični držači za sapun su veoma izdržljivi i gde god ih postavite nećete imati problema sa mrljama nakon njihovog pomeranja.

Raznovrsni kupatilski plastični program, uključujući i držače za sapun, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.