Baštenski program

Kako odabrati saksiju za cveće?

Kako odabrati saksiju za cveće

Ukoliko želite da ukrasite svoju terasu ili baštu najdivnijim biljkama, možda se pitate kako odabrati saksiju za cveće, koja će odgovarati vašim potrebama.

Većina ljudi dolaskom lepog vremena razmišlja o ukrašavanju i ulepšavanju bašte. Raznobojno i raznoliko cveće nema svrhu samo poboljšavanja vizuelnog efekta vašeg otvorenog i zatvorenog prostora, već i donošenju ugodnog osećaja pri boravku u ovakvim prostorijama. Razna istraživanja pokazala su da cvetno okruženje doprinosi smanjenju osećaja anksioznosti, poboljšava kreativnost i raspoloženje, a redukuju i nivo stresa kojem smo svakodnevno izloženi. Stoga, i u posebnim prilikama poklanjamo upravo cveće, u obliku buketa ili samostalno rezanog cveta.

Kada vam se pruži prilika da oplemenite svoje okruženje različitim biljem i cvećem, uvek bi je trebalo iskoristiti. Saksije za cveće i žardinjere savršeno su rešenje za svaki cvetni poduhvat. Kako odabrati saksiju za cveće i zbog čega su upravo posude za cveće od plastike najbolji izbor otkrivamo vam u narednim redovima.

Kakve vrste posuda za cveće postoje?

Kada govorimo o posudama za uzgajanje cveća i biljaka, pre svega mislimo na saksije i žardinjere.

Dok su žardinjere pravougaonog oblika i najčešće duboke posude, saksije možemo pronaći u različitim oblicima, zapreminama i dimenzijama. Moderne verzije saksija takođe su veoma dekorativne, te mogu poslužiti i kao detalj, odnosno aksesoar, kako u vašem enterijeru, tako i u dvorištu, na terasi ili u bašti.

Kako odabrati saksiju za cvece

Mogu biti sačinjene od različitih materijala – platike, drveta, terakote ili gline.

Najčešće se u domovima mogu videti plastične saksije i žardinjere. Razlog njihove popularnosti jeste funkcionalnost i praktičnost. Osim toga, dostupne su u raznim dezenima i bojama, što znači da se mogu uklopiti u praktično svaki ambijent. Funkcionišu podjednako dobro u unutrašnjim uslovima, koliko i u spoljašnjem okruženju.

Sa druge strane, drvene saksije, recimo, podložne su truljenju i propadanju usled nepravilnog održavanja. Samim tim teže su za početnike u baštovanstvu.

Zašto su plastične saksije za cveće najpraktičniji i najbolji izbor?

S obzirom na to da su u našoj državi, ali i šire, najzastupljenije plastične saksije, otkrivamo vam razlog njihove neverovatne popularnosti.

Pre svega, njihova cena odgovara budžetu većine porodica u Srbiji. Ekonomične su, dugotrajne i pružaju vam mogućnost gajenja više različitih vrsta cveća.

Još jedan od najvažnijih razloga zbog kojih bi se trebalo odlučiti upravo za plastiku kada birate saksiju za cveće jeste lako prenošenje sa jednog na drugo mesto. Ukoliko volite da eksperimentišete sa izgledom terase, to podrazumeva i prebacivanje sa jedne lokacije na drugu. Kada imate saksije od terakote ili gline, to nije jednostavan zadatak.

Isto tako, plastične saksije su jednostavne za održavanje. One ne gube svoj sjaj i ne deformišu se (kada se radi o kvalitetnoj plastici) tokom dugogodišnjeg korišćenja. Sve što je neophodno jeste da ih zaštitite od direktnih sunčevih zrakova, koji mogu učiniti da boja plastične saksije vremenom izbledi.

Raznolikost u smislu dizajna takođe je važna stavka pri izboru saksije. Nijedna druga vrsta saksija nema toliko dostupnih i raznovrsnih dezena, kao što to poseduju plastične saksije. Osim toga, one mogu verno imitirati druge materijale, te ličiti na drvene ili pak glinene saksije.

Kako odabrati saksiju za cveće od plastike?

Kada kupujete novu saksiju za cveće trebalo bi voditi računa o tome da ona poseduje drenažne rupice na dnu. Ovo omogućava otpuštanje viška vode, te služi održavanju optimalnog nivoa vlage.

Poznato je da plastika zadržava vlagu, što je čini savršenom za izradu saksija. Sve osobe koje žele prelepo uređenu baštu, a nemaju previše slobodnog vremena, znaće da cene plastične posude za cveće.

Isto tako, trebalo bi birati posude sa podmetačem, koje dodatno utiču da se vlaga zadrži u dovoljnom nivou u plastičnoj posudi.

Kako odabrati saksiju za cvece

Dubina posude još jedan je faktor pri odabiru saksije za cveće. Za cveće koje zahteva određenu dubinu pri sadnji, najbolje je birati i dublje saksije. Ukoliko to nije slučaj, i plitke saksije dobro će uraditi svoj posao.

Veliki asortiman plastičnih saksija i žardinjera za cveće možete pronaći u ponudi Pobeda Compani.