Program za kupatilo

Lavori za kupatilo – Sve što bi trebalo da znate!

Lavori za kupatilo

Lavori za kupatilo predstavljaju standardan i neophodan deo plastičnog programa za ovu prostoriju u vašem domaćinstvu.

Za mnoge od nas, umivaonici savršeno dopunjuju naše kupatilo. Smatraju se neophodnim u savremenom kupatilu i služe sa održavanje higijene lica i ruku. Ipak, da li ste se ikada zapitali kako su nastali umivaonici, odnosno lavaboi? Kako su se prilagođavali tokom godina?

Da li ste znali da su preteče savremenih umivaonika zapravo lavori? Da li znate da su se ranije koristili u kuhinjama? I da li znate zbog čega su lavori i danas veoma popularan izbor u domaćinstvima širom naše države? Ukoliko i vas interesuje više o ovoj temi, na pravom ste mestu.

Lavori za kupatilo

U narednim redovima predstavljamo vam neke od razloga zbog kojih je posedovanje lavora za kupatilo neophodno i u savremenom domaćinstvu.

Kako su nastali lavori?

Izraz koji danas upotrebljavamo za lavor potiče od latinske reči baccinum, što znači ’’široka činija’’. Međutim, veruje se da se u srednjevekovnom engleskom jeziku koristila i preferirala francuska reč za lavor, odnosno bacin. Lavor svoje poreklo može pratiti sve do antičkih vremena. U stara vremena, kada su javna kupatila bila popularna, ideja o lavoru ili ’’lavabou’’ je zaživela. Razni izveštaji i istraživanja ukazuju na to da je antička Grčka bila prvi tvorac onoga što danas nazivamo lavorom. Ipak, tek kada se izum počeo primenjivati u starim rimskim kupatilima, postao je uobičajena stvar. Zanimljiv je i podatak da su Stari Rimljani ukrašavali ove kupatilske posude, a zatim podsticali posetioce da ih koriste prilikom pranja ruku i lica. U davna vremena, oni su bili izrađivani od olova ili drugih metala, a neretko i od kamena.

Za razliku od drugih drevnih izuma, lavor je ostao prilično neupadljiv sve do 16. veka. U ovom periodu došla je prava revolucija u izradi lavora. Naime, gvozdeni lavori sa drvenim postoljem postali su izbor broj jedan među bogatim građanima. Oni sa manje novca ostali su verni lavoru u kupatilu, koji se koristio za pranje.

Savremeni lavori za kupatilo od plastike

U savremenom domaćinstvu, umesto lavora za održavanje higijene lica i ruku upotrebljava se moderan lavabo, obično izrađen od keramike ili drugog održivog materijala.

Uloga lavora je ipak ostala dovoljno važna da bi ga svako domaćinstvo trebalo posedovati. U lavoru veoma jednostavno i brzo možete oprati komad odeće kako ne biste morali da uključujete veš mašinu i dodatno trošite električnu energiju.

Lavori su obično izrađeni od plastike, što ih čini pogodnim za prenošenje. Plastični lavori za kupatilo se lako održavaju. Sve što je potrebno jeste da ih nakon svake upotrebe dobro i temeljno operete i osušite, bilo peškirom ili na vazduhu.

Lavori su veoma popularan izbor u domaćinstvima sa  decom, gde se stvari veoma brzo prljaju. Kako ne biste trošili ogromne količine vode i električne energije na svakodnevnom nivou radi pranja nekoliko običnih dečijih majica ili pantalona, jednostavno ih operite ručno u plastičnom lavoru i raširite kako bi se brzo osušile. Tokom leta, ručno pranje zaista može biti od koristi.

Osim odeće, u lavoru veoma brzo i jednostavno možete oprati i obuću, kao i razne dečije igračke.

U ponudi Pobeda Compani možete pronaći lavore izrađene od najkvalitetnije, BPA free plastike, koji će vašem domaćinstvu trajati dugi niz godina. Osim toga, kod nas vas čeka i veliki izbor dodatnog programa za kupatilo. Tako kod nas možete u potpunosti opremiti kupatilo plastičnim proizvodima kao što su otvorene i zatvorene police, kante za smeće, korpe za prljav i čist veš i slično.

Lavori za kupatilo

Osim kupatilskog programa u našoj ponudi nalazi se i mnoštvo drugih proizvoda od plastike za kuhinju, za kućne ljubimce i za odlaganje, kao i proizvoda od plastike za održavanje higijene.

Za više informacija o proizvodima iz ponude Pobeda Compani, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.