Kuhinjski program

Merice – Neophodna pomoć pri svakoj pripremi hrane

Merice

Merice predstavljaju značajan kuhinjski pribor koji se koristi za merenje zapremine tečnih ili čvrstih sastojaka pri pripremi hrane.

Karakteriše ih specifični dizajn na kome su naznačene oznake sa mernim jedinicama. Na taj način omogućava da se u njima mere različiti sastojci. Obično su kapaciteta od 250 mL (približno 1 šolja) do 1000 mL (približno 4 šolje).

Danas se merice izrađuju od plastike i stakla. Pri čemu su obavezno prozirnog izgleda kako bi moglo jasno da se uoči do kog podeoka je sadržaj u njima.

Zašto su merice obavezni deo svake kuhinje otkriva vam u ovom blogu Pobeda Compani.

Kada su nastale merice?

Nauka o kuvanju prešla je dug put tokom istorije, delom zato što je merenje postalo mnogo standardizovanije i preciznije.

Do pre oko 100 godina većina recepata nije zahtevala posebne mere. Čak i kada su u njima navođene mere, ovi podaci bili su ne tako korisni, jer kuvari nisu posedovali standardizirane merne čaše. Ako je, na primer, pravljenje jela zahtevalo 2 šolje brašna pretpostavljalo se da će domaćica imati šolju koju koristi za merenje. Međutim, nije bilo garancije da je šolja koju ona koristi istih dimenzija kao onog ko je napisao taj recept. Što znači da je kuvanje bilo veoma neopouzdano.

Tek krajem 19. veka kompanije su počele da proizvode tip standardizovanih mernih čaša, poznatih kao merice. Njihovoj pojavi doprinela je Fannie Merritt Farmer. Ova direktorka Bostonske škole kuvanja objavila je 1896. godine knjigu pod nazivom “The Boston Cooking School Cook Book” koja je vrlo brzo postala osnova kulinarstva. U njoj su recepti navedeni tako da je precizno merenje bilo obavezno, što je potvrdila i Fannie u uvodu knjige, napisavši: “Tačno merenje je apsolutno neophodno kako bi se osigurali najbolji rezultati. Dobra procena, uz iskustvo, može da prođe kod pripreme nekih jela, ali većini treba tačno merenje.”

Koje su prednosti upotrebe merice?

Sa pojavom merice priprema ukusnih jela i slatkih đakonija je olakšana. Zahvaljujući milimetarskim oznakama možete biti sigurni da ste sve sastojke pravilno stavili tako da su izbegnute i greške u kuvanju.

Merice

Ujedno, imate veću kontrolu sastojaka ukoliko se odlučite da recept modifikujete ili napravite sami svoje kulinarsko delo.

Za razliku od kašike za merenje, koje se koriste samo kod čvrstih sastojaka, merice možete podjednako uspešno upotrebljavati kako za merenje tečnosti, tako i suvih sastojaka.

Prednosti plastične merice

Počev od plastičnih poslužavnika, preko sušilica za sudove, pa do plastičnog posuđakuhinjski plastični program ima sve veću upotrebu. Samim tim kuvari daju prednost plastičnim mericama u odnosu na staklene. Razlog leži, pre svega, u jednostvanoj upotrebi.

Plastika je lagan materijal, pa upotreba merice ne zahteva nikakvu snagu. Kako je napravljena od kvalitetne plastike odlikuje je visoka izdržljivost tako da ne morate brinuti o pucanju i lomljenju što je čest slučaj kod staklenih modela. Takođe, ne postoji opasnost od zadržavanja mirisa sastojaka koji se mere, jer je napravljena od polipropilena, najčistije vrste plastike.

Merice

Osim funkcionalnosti, plastične merice imaju nisku cenu, te spadaju u povoljni kuhinjski program.

Platične merice vrhunskog kvaliteta, kao i plastične daske za sečenje, koje će vam olakšati pripremu hrane možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.