Kuhinjski program

Sito – Najstariji kuhinjski pribor

Sito

Sito je jedan od najstarijih elemenata kuhinje. Od davnina domaćice koristile su ga za prosejavanje brašna prilikom mešenja hleba. Iako danas sve manji broj njih ručno priprema hleb sito je ostalo u širokoj upotrebi.

Glavni deo sita čini površina za sejanje. U pitanju je mreža sa sitnim pravougaonim otvorima. Zavisno od njihovih dimenzija, sito se koristi za prosejavanje krupnijeg zrna ili gotovo praškastog materijala. Mreža je postavljena na obod. On je prvobitno bio izrađivan od drveta, dok se danas sve više sreće od čvrste plastike, te sito spada u kuhinjski plastični program.

Baš kao što je oblik ostao isti tokom istorije, tako je i proces sejanja nepromenjen. Obavlja se ručno, pa kvalitetna zrna, koja su manja od otvora na mreži, propadaju kroz sito, a veća se zadržavaju na njegovoj površini.

Vrste sita

Zavisno od veličine otvora na mreži sito se deli u 3 grupe.

Najširu primenu ima srednje sito. Ono je veličine otvora oko 0,15 cm. Koristi se za prosejavanje i ceđenje malih serija kuvanog povrća ili proceđivanje grudvica u gustim sosovima.

Fino sito je prečnika otvora na mreži 0,08 cm. Namenjeno je za odvajanje finih čestica ili semenki, kao što je sos od svežeg bobičastog voća.

Sito

Superfino sito, poznato je i kao cediljka. Prepoznaje se po mreži čiji otvori skoro da su nevidljivi, te se njihov prečnik ne može izmeriti. Obično se koristi za veoma bistre tečnosti i fine čestice poput prah šećera ili kakaoa.

Razlika između sita i đevđira

Nije redak slučaj da domaćice, posebno one koje su početnice u kuhinji, poistovećuju sito sa đevđirom.

Razlika, pre svega, postoji u dizajnu. Sito ima mrežastu osnovu, dok je đevđir, zapravo, kuhinjska posuda koja ima perforirano (rupičasto) dno. Obično ima postolje koje obezbeđuje da samostalno stoji dok u njega sipate namirnice, što nije slučaj sa sitom, koje morate sve vreme držati u ruci. Napravljeno je od plastike, nerđajućeg čelika, aluminijuma ili porcelana obloženog emajlom.

Sito

Ova 2 kuhinjska elementa se razlikuju i u nameni. Naime, đevđir služi za ceđenje kuvane testenine, krompira, pa i mesa, pirinča ili blanširanog povrća. Takođe, može se koristiti za pranje voća i povrća, a ređe za pasiranje ili ceđenje soka od voća ili povrća.

Prednosti upotrebe sita

Glavna namena sita jeste sejanje brašna. Počev od mekanog hleba, pa do ukusnih kolača – za pripremu je neophodno dobro prosejano brašno kako bi se sprečilo grudvanje testa.

Pored osnovne upotrebe sito možete koristiti za niz drugih poslova u kuhinji. Posebno je korisno prilikom ceđenja soka u procesu pripreme. Možete ga koristiti i za spremanje pirea. Umesto miksera pomoću sita vrlo lako ćete dobiti svilenkasto-glatku, baršunastu teksturu pirea.

Sito

Verovali ili ne, koristi se i za pravljenje sira. Tačnije, rikote i mocerale, za čiju pripremu vam nije potrebno veliko iskustvo.

Sita različitih dimenzija možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Osim sita ovde vas čeka sve što vam je potrebno za pripremu obroka, uključujući merice, plastične daske za sečenje, plastično posuđe