Baštenski program

Plastični baštenski program

Plastični baštenski program

Plastični baštenski program neophodan je svim porodicama koje uživaju u gajenju cveća i biljaka tokom toplih meseci.

Dolazak toplijih, osunčanih dana znači da je proleće na vratima! Tokom ovih meseci, neretko se odlučujemo za preuređivanje bašte ili vrta novim baštenskim nameštajem. I to nije sve! Pažnju usmeravamo i ka sađenju omiljenog cveća, začina i biljaka, kako bismo oplemenili spoljašnjost našeg životnog prostora. U ovome nam pomaže baštenski program od plastike, kao što su saksije, žardinjere i oprema za pravilno sađenje biljaka.

Boravak u bašti dokazano utiče na smanjenje stresa i poboljšava koncentraciju, pamćenje i celokupno zdravlje. Stoga, svakome se preporučuje da u svom vrtu posadi barem nekoliko vrsta cveća. Ukoliko živite u stambenoj zgradi, sa ograničenim prostorom, ne dozvolite da vas to odvrati od namere da imate svoju oazu mira i zelenila. Oplemenite svoju terasu biljem koje ćete posaditi u žardinjere, koje vam pružaju isti efekat kao i bilje zasađeno u vrtu.

Kako iskoristiti plastični baštenski program na pravi način i zbog čega bi i ovog proleća trebalo da se bavite svojom baštom otkrivamo vam u narednim redovima.

Plastični baštenski program podrazumeva saksije za cveće

Saksije za cveće predstavljaju najpopularniji baštenski plastični program.

Vaše cveće možete saditi u vrtu, u lejama ili pak u saksijama ili drugim posudama za baštovanstvo. Na tržištu su dostupni razni modeli saksija sačinjeni od materijala kao što su glina ili keramika. Ipak, stručnjaci kažu da su modeli od plastike ipak najsigurniji.

Plastični baštenski program

Glinene saksije se veoma lako mogu polomiti, te se ne preporučuju manje iskusnim baštovanima. Sa druge strane, plastične su mnogo trajnije i otpornije na razne vremenske prilike. Tako im ne smeta ni jako sunce, ni vetar, pa ni grad ili jaka kiša. I pored toga, plastične saksije laganije su od glinenih posuda. U prevodu – vašu biljku možete prenositi sa jednog na drugo mesto, bez ikakvih poteškoća i bez potrebe da nekog pozovete u pomoć.

Najveća prednost upotrebe plastičnih saksija jeste što ovaj materijal cveću uglavnom najviše prija. Obično dolaze sa plastičnim posudama, u kojima se može zadržati voda i dovoljno vlage, kako se biljka ne bi morala prečesto zalivati. Dakle, optimalan nivo vode zagarantovan je upotrebom plastičnih saksija.

Ne manje važan faktor pri odabiru saksija jeste i cena. Plastične saksije su, i pored svih fenomenalnih karakteristika, i dalje najpovoljniji izbor na tržištu.

Plastične žardinjere

Još jedan popularan izbor među baštovanima širom sveta svakako su i plastične žardinjere.

Odlikuje ih pravougaoni oblik i, uglavnom, veća zapremina od plastičnih saksija. Posebna pogodnost upotrebe plastičnih žardinjera je činjenica da ih možete okačiti na terasu i time ulepšati eksterijer vašeg doma. U ove svrhe biće vam neophodan i držač za žardinjere.

U žardinjere se obično sadi cveće nižeg rasta, kao što su muškatle ili petunije, koje će oplemeniti vaš prostor živahnim bojama.

Plastični baštenski program

Za kupovinu plastičnih žardinjera obično se odlučuju ljudi koji uživaju u dekorisanju terasa stanova u stambenim zgradama. One su odličan način da unesete svežinu i dašak boje i vedrine skučenim prostorima.

Plastični baštenski program podrazumeva i ostalu opremu

Pored saksija i žardinjera, uređivanje bašte može zahtevati i dodatnu plastičnu opremu.

Određene biljke zahtevaju potporu pri rastu. Stoga, neophodno je obezbediti im plastične merdevine, koje će podupirati njihov rast. Obično se postavljaju u saksiju ili žardinjeru, mada nije retkost videti ih i u lejama.

Viseće saksije zahtevaju upotrebu nosača. Nosači saksija obično se izrađuju od kvalitetne, ali dovoljno savitljive plastike. Na ovaj način omogućava se fleksibilnost tokom naleta vetrova, koji u suprotnom mogu oštetiti i saksiju i cvet.

Među alatima svakog iskusnog baštovana ćete sasvim sigurno pronaći i sadiljku, koja omogućava pravilno sađenje raznog bilja, cveća i začina.

Plastični baštenski program

Za više informacija o baštenskom programu iz naše ponude, Pobeda Compani stoji vam na raspolaganju.