Baštenski program

Saksije za sobno cveće

Saksije za sobno cveće

Saksije za sobno cveće ulepšaće hladne dane.

Sa decembrom dolazi najlepši period ispunjen prazničnom atmosferom i radosnim trenucima. Nažalost, poslednji mesec u godini donosi i hladne dane koje prate mraz i led. Sa drveća su odavno nestale raskošne krošnje, a cveće u bašti je uvenulo.

Čini se da monotoniju enterijera može da „razbije“ jedino cveće u vazi. Međutim, to nije tačno. Postoje i sobne biljke koje unose živost u dom tokom zimskih meseci.

Da biste imali pravu prirodnu oazu u ovom periodu morate posvetiti pažnju nezi sobnog cveća. Biljke ne vole nagle promene temperature, te vodite računa da nisu izložene promaji i hladnom vazduhu pored prozora. Držite ih dalje i od izvora toplote, poput peći, kamina, radijatora, pa i ventilacionih otvora.

Važnu ulogu za lepotu sobnih biljaka ima i izbor odgovarajuće saksije. Zbog toga vam Pobeda Compani daje savete kako da odaberete saksije za cveće.

Veličina saksije

Prvi korak u izboru nove saksije jeste određivanje veličine. Stručnjaci savetuju da svaka naredna saksija treba da ima prečnik veći za 5 cm od prečnika prethodne za manje biljke. Dok za veće saksija treba da ima prečnik za 7 cm veći.

Saksije za sobno cveće

Iako ćete možda biti u iskušenju da odaberete znatno veći model od propisanih dimenzija kako biste prilagodili budući rast, to nikako nije preporučljivo. Sobne biljke sporo rastu! Prevelike saksije izgledaju nesrazmerno sa biljkom, te kvare estetiku. Takođe, utiču negativno na vitalnost biljke, jer zbog previše zemlje saksija zadržava vlažnost duže te može da dođe do truljenje korena i stabljike.

Odvodnjavanje je ključno – Saksije za sobno cveće

Uvek birajte saksiju sa drenažnim rupama. Jedino na taj način možete biti sigurni da će nakon zalivanja biljka dobiti vodu samo koliko joj je potrebno. Višak vode će iscureti kroz otvore na dnu omogućavajući kiseoniku da se probije do korena.

Ukoliko ipak ne možete da odolite prelepom dizajnu saksije za cveće koja nema opciju za drenažu budite bez brige. Možete je upotrebiti kao „cachepot“. Odnosno, kao dekorativni predmet u koji ćete smestiti manju običnu saskiju sa drenažnim rupama. Ne samo da ćete imati prelepi ukras u domu, već će vaša biljka moći nesmetano da raste i razvija se.

Prilikom zalivanja obavezno izvadite biljku iz veće saksije, a nakon što se višak vode ocedi vratite je nazad.

Plastične, keramičke ili saksije od terakote?

Materijal od kog je saksija izrađena je još jedan faktor koji trebate uzeti u obzir pri izboru.

Keramičke i saksije od terakote nisu praktične za kućnu upotrebu. Zbog težine nećete moći lako da ih pomerite prilikom čišćenja doma. Postoji i opasnost od lomljenja i stvaranja nereda u prostoru.

Za razliku od njih saksije od plastike imaju laganu formu. Samim tim su i jednostavne za upotrebu. Najpravljene su od kvalitetne plastike tako da ih odlikuje izdržljivost, te je zagarantovana višegodišnja upotreba. Dok ih atraktivni dizajn čini veoma prilagodljivim.

Saksije za sobno cveće

Plastika zadržava optimalni nivo vode, štiteći time vaše sobno cveće.

Plastične saksije različitih dimenzija i oblika možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.