Plastični proizvodi

Plastika za domaćinstvo

Plastika za domaćinstvo

Plastika za domaćinstvo je sastavni deo života svake porodice.

Od trenutka kada se probudite pa do odlaska u krevet, okruženi ste predmetima napravljenim od plastike. Koristimo plastične proizvode za održavanje higijene, posude sa poklopcem od plastike za čuvanje hrane, za pripremu, pa i serviranje jela. U kupatilu su obavezni plastični držači za sapun i kukice, dok u dečijoj sobi srećemo plastične kutije za igračke.

Iako zvučni neverovatno, plastični proizvodi nam pomažu da svoj životni prostor učinimo čistijim, bezbednijim i prijatnim za porodicu.

Kada se pojavila plastika za domaćinstvo?

Da li ste znali da danas postoji preko 45 različitih grupa plastike, a unutar tih grupa postoje stotine vrsta?

Plastika za domaćinstvo

Prvi plastični materijal, koji se pojavio sredinom 19. veka, je parkesin. Dobijen je od celuloze koja je tretirana azotnom kiselinom kao rastvaračem. Zahvaljujući razvoju hemijske industrije u narednim decenijama pojavile su nove vrste. Tako je početkom 20. veka razvijen bakelit, kao prva potpuno sintetička termoplastika. Otkriće polietilen tereftalata dogodilo se 1941. godine. Polistiren je predstavljen 1954, a 3 godine kasnije počela je proizvodnja najkvalitetnije plastike – polipropilena.

S obzirom na obimnost koju čine plastični proizvodi opravdano se nameće pitanje da li je svaka vrsta plastike pogodna za upotrebu u domaćinstvu. Imajući ovo u vidu Pobeda Compani vam otkriva 5 grupa koje se najčešće koriste u domaćinstvu.

Vrste plastika zaupotrebu u domaćinstvu

Polietilen tereftalat (PET) je jedna od najupotrebljavanijih plastičnih masa. Lagana, a jaka, te je otporna na udarce, hemikalije i vremenske uslove. Obično se koristi za ambalažu. Od nje su napravljene flaše za vodu, bezalkoholna pića, boce ulja za kuvanje, posude za zamrznuta gotova jela… Ipak, morate znati da je ova plastika za domaćinstvo namenjena za jednokratnu upotrebu. Ukoliko je duže koristite postoji opasnost od razvoja bakterija i ispuštanja štetnih materija, od kojih su neke kancerogene.

Polietilen visoke gustine (HDPE) je neverovatno jaka plastika, otporna na habanje, visoke temperature i jake hemikalije. Zbog toga se koristi za pravljenje ambalaže za kućnu hemiju, čepova za flaše, kante za smeće. Takođe, čest je materijal za baštenski nameštaj. Pored izuzetne čvrstine, HDPE se koristi često i zbog mogućnosti recikliranja na mnogo različitih načina.

Polivinil hlorid (PVC) je ekonomičan za proizvodnju i veoma otporan na hemijska i biološka oštećenja. Lak je za oblikovanje, te se koristi za pravljenje veoma tankih proizvoda, ali i onih koji zahtevaju trajnost, kao što kanalizacione i vodovodne cevi.

Polietilen niske gustine (LDPE) je mekša i fleksibilnija od HDPE-a, ali otpornija. Može da izdrži temperature koje se približavaju 100°C, te ima široku primenu – počev od folija sa mehurićima za pakovanje, preko kesa za sendviče i hleb i čaša za piće, pa do radnih površina.

Plastika za domaćinstvo

Polipropilen (PP) je jedna od najtrajnijih vrsta plastike. Snažan, fleksibilan tako da omogućava blago savijanje, bez promene u obliku i ima izuzetnu toleranciju na visoke temperature u odnosu na drugu plastiku, te proizvodi napravljeni od njega garantuju višegodišnju upotrebu. Ono što je važnije jeste činjenica da je polipropilen zdrava plastika, jer ne sadrži bisphenol A (BPA), niti druge štetne materije koje mogu da prodru u organizam čoveka. Zbog toga se smatra bezbednim za ponovnu upotrebu, posebno je pogodan za izradu plastičnih proizvoda za hranu, kao i svih vrsta predmeta za bebe, uključujući posude za hranjenje.

Plastične proizvode za domaćinstvo napravljene od polipropilena možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.