Baštenski program

Plastični program za negu cveća

Plastični program za negu cveća

Plastični program za negu cveća uštedeće vam mnogo vremena pri sađenju, ali i pri održavanju vaših biljaka zdravim.

Mnogi ljudi uživaju u nezi biljaka na otvorenom, ali i u zatvorenim prostorima. Razloga za to je mnogo.

Jedno istraživanje antropološkog magazina dokazalo je da biljke u vašem domu, bašti ili u poslovnom prostoru mogu imati pozitivnog uticaja na vaše raspoloženje. Isto tako, sađenje ili presađivanje biljaka povoljno utiče na nivo kortizola, hormona stresa, u vašem telu. Boravak u prostoriji sa biljkama ili u vrtu smanjuje stres i podiže raspoloženje.

Biljni svet je takođe zaslužan za bolju koncentraciju i omogućava vam da ublažite anksioznost koju osećate. Studija je pokazala da cveće ima terapeutski efekat i pruža osećaj blagostanja i sreće ljudima koji boluju od anksioznosti, depresije, demencije i drugih stanja.

Prema tome, sađenje i nega cveća se savetuje gotovo svakome. U ovoj aktivnosti možete uživati sa svojim mališanima, prijateljima i porodicom. Ipak, za adekvatno sađenje i brigu o cveću trebalo bi da posedujete i adekvatnu opremu. To podrazumeva proizvode kao što su saksije, sadiljke, pa i razne druge plastične proizvode koji vam u ovom ’’poslu’’ mogu pomoći.

U narednim redovima predstavljamo vam nekoliko saveta za uspešnu negu i sađenje biljaka, kao i proizvode koji će vam biti neophodni.

Kako da zasadite biljku ili cvet na otvorenom?

Najefikasniji terapeutski učinak sađenje biljaka ima upravo na otvorenom, na svežem vazduhu. Zato se savetuje da svakog proleća i leta posadite barem nekoliko vrsta vašeg omiljenog cveća u vrtu, bašti ili na tereasi.

Kao što i sami možete da pretpostavite, sađenje će od vas zahtevati upotrebu određene opreme. Ali, da li znate kako izgleda sam postupak sađenja biljaka u vrtu?

Plastični program za negu cveća

Prvi korak je svakako da pronađete odgovarajuće mesto u vrtu, te iskopate rupu, koja je nešto veća od saksije u kojoj se trenutno nalazi vaša biljka koju planirate da presadite. Kada ste to uradili nalijte malo vode u rupu, postavite biljku i vratite zemlju, koju ste pomešali sa zemljom za cveće. Ukoliko to želite možete potopiti koren biljke u vodu pre nego što je posadite.

Sa druge strane, ukoliko živite u stanu sa terasom, sađenje biljaka možete obaviti u plastičnim saksijama ili plastičnim žardinjerama. Postupak je gotovo identičan sađenju u bašti, s tim što u saksije dodajete zemlju namenjenu sađenju cveća.

Plastične saksije i žardinjere smatraju se najvažnijim elementom sađenja biljaka. One će oplemeniti vaš prostor, bez obzira na to da li se radi o sobnim biljkama ili spoljašnjim.

Stručnjaci savetuju upotrebu plastičnih posuda za cveće, s obzirom na to da je ovaj materijal najpodesniji za najrazličitiji broj biljaka. One ne rđaju, ne trunu i veoma su dugotrajne. Samim tim, plastične saksije služiće vam dugi niz godina.

Sadiljke za cveće kao sastavni deo plastičnog programa za sađenje

Ukoliko pak biljke sadite iz semena ili lukovice, sasvim je izvesno da će vam biti potrebna sadiljka. Radi se o jednom od najstarijih ručnih alata za baštu. Obično se koristi za sadnju povrtarskih kultura, mada ni sađenje cveća iz semena nije izuzetak.

Dolazi sa drškom čiji je gornji deo napravljen u obliku slova T ili D, te je omogućeno lako i jednostavno držanje i tokom višečasovnog bavljenja baštovanstvom.

Donji deo sadiljke je zašiljen kako bi se omogućilo postavljanje semena bez straha od oštećenja. Tanji donji deo sadiljke koristi se za setvu semena, dok su one sa širim donjim delom namenjene sađenju lukovica.

Plastični program za negu cveća

Iako se mogu praviti i od metala ili drveta, plastične sadiljke su do dana današnjeg ostale najpopularnije. U isto vreme su lagane i izdžljive, te nećete morati da brinete o umaranju tokom dugotrajnog rada.

Plastični program za negu cveća – Merdevine za cveće

Još jedan krucijalan element nege cveća svakako su merdevine.

Plastične merdevine za cveće dolaze u nekoliko različitih dimenzija. U zavisnosti od vrste cveća birate i dimenzije merdevina.

One služe kao oslonac vašem cveću, kako se ne bi polomilo ili oštetilo u toku rasta. Određene vrste mogu bujati jedino i isključivo uz upotrebu ovih merdevina.

Najkvalitetnije plastične merdevine možete pronaći u okviru ponude Pobeda Compani. Kod nas ćete pronaći i sve ostale plastične proizvode neophodne sadnji i nezi cveća.

Plastični program za negu cveća

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku možete nas kontaktirati.