Oprema za kućne ljubimce

Plastični terarijum – Kako izabrati odgovarajući?

Plastični terarijum

Plastični terarijum predstavlja specijalnu kućicu za egzotične ljubimce. Dizajniran je tako da čini jedinstveni ekosistem koji obezbeđuje potpuno kontrolisane uslove za čuvanje životinja koji odgovaraju onima u njihovom prirodnom staništu. Najčešće se u njemu drže tarantule, cvrčci, kameleoni, žabe krastače, manje zmije, rakovi i drugi gmizavci i vodozemci.

S obzirom da ovi ljubimci zahtevaju pažnju i brigu, baš kao i mačke i psi, Pobeda Compani vam otkriva zašto je plastični terarijum najbolji izbor za njihovo gajenje.

Kada je nastao plastični terarijum?

Prvi terarijum napravio je Nathaniel Bagshaw Ward 1842. godine. Naime, ovaj engleski botaničar je bio zainteresovan za ponašanje insekata i biljaka, te je prilikom posmatranja slučajno ostavio jednu od tegli bez nadzora. Spora paprati u tegli je izrasla, proklijala u biljku, što je Warda podstaklo da konstriuše uređeni zatvoreni sistem za gajenje biljaka koji je dobio naziv „Wardian“ kutija.

Wardov izum je poslužio za izvoz domaćih britanskih biljaka u Sidnej. Posle meseci putovanja, biljke su stigle u dobrom stanju, čak su i napredovale tokom puta. Isto tako, biljke iz Australije, koje su poslate za London, nakon istovara sa broda bile su potpuno očuvane.

Kako je Wardov eksperiment pokazao da biljke mogu da budu zatvorene, a da nastave da napreduju, naučnici su došli na ideju da isti princip čuvanja primene i kod određenih životinja, te su terarijumi dobila širu ulogu.

U početku pravljeni su isključivo od stakla. Kako je sredinom 20. veka plastika zauzela značajno mesto u proizvodnji i terarijumi su postali plastični proizvodi.

Kako izbarati odgovarajući plastični terarijum?

Bez obzira što mogu da žive u terarijumu različite vrste životinja imaju drugačije potrebe, te je prilikom izbora potrebno da obratite pažnju na niz karakteristika. Pre svega, na veličinu.

Plastični terarijum

Neke zmije i gušteri mogu da narastu prilično velike. Druge životinje vole da imaju puno prostora za kretanje, dok su trećima neophodne različite površine za sunčanje ili sakrivanje. Imajući ovo u vidu terarijum mora da obezbedi dovoljno prostora za ljubimca. Pri čemu, obično, odnos dužine, širine i visine iznosi 2:1:1.

Ventilacija je druga osobina o kojoj morate voditi računa. Kod pojedinih vrsta možete postaviti žičanu mrežu, ali stručnjaci savetuju da izaberete model sa poklopcem na kome su izbušene rupe. Na taj način svojim ljubimcima obezbedićete dovoljno svežeg vazduha, a izbeći ćete rizik od bežanja iz terarijuma, što je moguće da se desi kod upotrebe mreža.

Nemojte da zaboravite da je održavanje čistoće osnova dobrih uslova života. Zbog toga terarijum mora da ima i vratanca na jednoj strani kako biste nesmetano mogli da hranite životinje, ali i da ih prilikom čišćenja lako izvadite.

Stakleni ili plastični terarijumi?

Iako terarijumi od stakla deluju postojani, zapravo, su plastični modeli izdržljiviji. Sa njima ne morate da brinite da li će se polomiti prilikom slučajnog pada. Takođe, laganije su konstrukcije, te ih možete nesmetano premeštati sa jednog mesta na drugo. Izrađeni su ne samo od čvrste, već i zdrave plastike, koja ne sadrži štetna jedinjenja. Samim tim, ne postoji opasnost po zdravlje vaših ljubimaca.

Plastični terarijum

Plastične terarijume različitih veličina možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čeka raznovrsni plastični program za kućne ljubimce, uključujući i posude za pse i mačke i plastični toalet za mačke.