Plastični proizvodi

Vešalice za garderobu – Za bolju organizaciju vašeg gerderobera!

Vešalice za garderobu

Vešalice za garderobu obavezni su deo svakog plakara.

Smena godišnjih doba sa sobom donosi i veliko spremanje garderobe. Ma koliko odlagali, sređivanje plakara je neizbežno kako bismo mogli da napravimo dovoljno mesta ne samo za prošlogodišnje komade, već i za krpice koje su aktuelne ove sezone.

Bez obzira koliko imate veliki ili mali plakar nedostatak prostora u njemu je večiti problem. Čini se da je uvek potrebna još jedna polica ili koji centimetar dužine za novu košulju ili džemper kome niste mogli da odolite. Srećom, tu su vešalice za garderobu koje će obezbediti da vam vaši omiljeni komadi uvek budu na dohvat ruke.

Kada su nastale vešalice za garderobu?

Iako istorija beleži da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Tomas Džeferson u svom plakaru imao uređaj za kačenje odeće, vešalice su nastale znatno kasnije.

Prema navodima za njihovo postojanje zaslužan je Albert J. Parkhaus. Naime, ovaj radnik kompanije “Timberlejk žice i novine” jednog jutra 1903. godine je došao na posao i otkrio da su sve kuke za kapute zauzete. Iznerviran, uzeo je komad žice i savio ga tako da podseća na kuku za kapute koju je 1869. godine izumeo O. A. Nort iz Nju Britena. Njegov prepoznatljivi žičani oblik zadržan je u upotrebi do današnjih dana.

Značajni pomak dogodio se 3 godine kasnije kada je krojač muške odeće iz Mičigena, Mejer Mej prvi stavio svoje kreacije na vešalice za garderobu kako bi ih predstavio kupcima. Poboljšani dizajn doneo je je Šujler C. Hulet 1932. godine dodavši na gornji i donji deo žice kartonske cevi kojim je sprečio stvaranje nabora. Ubrzo je Elmer D. Rodžers dodao ovakvu cev i na donju šipku koja se i danas koristi.

Vrste vešalica za garderobu

Osnova forma vešalice za garderobu je ista, ali se razlikuje materijal od kog se izrađuje.

Vešalice za garderobu

Najstariji su žičani modeli. Ujedno i najprostijeg oblika – sastoje se od tzv. omče u vidu spljoštenog trougla koji na vrhu prelazi u kuku za kačenje. Tokom godina pokazale su izvesne nedostatke. Pre svega, ne mogu da izdrže preveliku težinu, te se pod više komada garderobe lako deformišu. Takođe, postoji opasnost da žica uništi nežnu tkaninu zbog čega se najčešće koriste u radnjama za pranje i hemijsko čišćenje odeće.

Drvene vešalice se sastoje od ravnog parčeta drveta isečenog u obliku bumeranga i metalne kuke na vrhu. Dovoljno su čvrste da izdrže svu garderobu, a uglačane stranice sprečavaju bilo kakva oštećenja. Nažalost, vrlo često posle izvesnog vremena dolazi do slabljenja spoja kuke i drveta, te ih nemoguće više koristiti.

Plastični ofingeri, kako se još vešalice za garderobu nazivaju, u potpunosti su izrađeni od plastike. Zbog svojih karakteristika oni su i najrasprostranjeniji.

Koje su prednosti plastične vešalice za garderobu?

Za razliku od drvenih, plastične vešalice su znatno laganije, a opet izuzetno čvrste tako da na njih bez problema možete da okačite i kapute. Ne samo da ne postoji opasnost da će se polomiti pod težinom garderobe, već su napravljene od vrhunske plastike koja ne ostavlja tragove boje na odeći. Posebno su pogodne za osetljive tkanine, jer će svojim oblim ivicama zaštiti svaki komad zakačen na njih.

Vešalice za garderobu

Ove vešalice dolaze sa kukama na okretanje, čime je omogućeno lakše kačenje. Samim tim i bolja iskorišćenost prostora u plakaru što nije moguće sa drugim vrstama.

Veliki izbor vešalica za garderobu napravljenih od najkvalitetnije plastike možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čekaju i plastične kutije i police za odlaganje, kao i držači za čizme.