Plastični proizvodi

Održavanje plastičnih posuda

Održavanje plastičnih posuda

Održavanje plastičnih posuda sačuvaće njihove karakteristike.

Plastika – reč koja je početkom 20. veka predstavljala budućnost. Zahvaljujući neverovatnom napretku u narednim decenijama istisnula je iz mnogih industrijskih grana staklo, drvo i druge materijale. Da bi danas plastični proizvodi bili nezamenjivi deo života svakog čoveka.

Iako su plastične posude, kao i plastični tanjiri, čaše i escajg, široko rasprostranjeni i dalje se javlja dilema koliko su zdravi za upotrebu. Razlog za to leži u činjenici da postoji više vrsta plastike.

Održavanje plastičnih posuda

Pojedine vrste, poput PVC (polivinil-hlorida), HDP i PET ambalaže, nisu pogodne za stalnu upotrebu, jer mogu da otpuste štetne materije. Zbog toga se one ne koriste za izradu plastičnih posuda.

Sva plastika se izrađuje od polipropilena (PP). Reč je o najčistijoj vrsti plastike koja ne sadrži bisfenol-A (BPA) ili bilo koje opasne supstance, pa njihova upotreba ne predstavlja rizik po zdravlje.

Ipak, da biste mogli da je koristite dugi niz godina neophodno je pravilno održavanje plastičnih posuda.

Pranje plastičnih posuda

Održavanje plastičnih posuda podrazumeva, pre svega, pravilno pranje.

Ukoliko ručno perete posuđe obavezno to činite u toploj vodi, uz dobar deterdžent i sunđer. Da biste izbegli prekomerno ribanje preporučljivo je da koristite četku za sudove. Ona je naročito poželjna za uzane otvore i nepristupačne delove posuđa. Na taj način bićete sigurni da ste otklonili sve naslage nečistoće.

Održavanje plastičnih posuda

Korišćenje mašine za pranje sudova u mnogome olakšava održavanje plastičnih posuda, ali prilikom ređanja morate voditi računa da se sva plastika nađe na gornjoj polici. Grejni element svake mašine je smešten na dnu i može prouzrokovati da se predmeti od plastike, ma koliko ona bila izdržljiva, izdeformišu. Takođe, obratite pažnju da najprljavija strana plastične posude bude okrenuta ka vodenom mlazu kako bi se lakše isprala.

Otklanjanje mrlja i neprijatnih mirisa

Polipropilen spada u najkvalitetniju vrstu plastike. Međutim, u pojedinim situacijama, usled neadekvatnog čuvanja i pranja, pojavu neprijatnih mirisa je nemoguće izbeći.

Srećom, možete ih otkloniti pomoću sode bikarbone. Dovoljno je da posudu istrljate gustom pastom napravljenom od sode bikarbone i vode. Ostavite da odstoji jedan dan, a zatim dobro isperite.

Ova mešavina je pogodna i za rešavanje problema mrlja. Ipak, stručnjaci savetuju da za to koristite jednu kašiku izbeljivača sa hlorom koju ste rastvorili u šolji vode. Rastvor sipajte na mrlju i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga isperite u toploj vodi sa deterdžentom.

Održavanje plastičnih posuda

Za otklanjanje mrlja, posebno sa plastične posude za mikrotalasnu, možete koristiti i sirće. Napunite polovinu posude sirćetom, a ostatak vodom. Ostavite da odstoji preko noći, a ujutru operite toplom vodom i deterdžentom.

Čuvanje plastičnih posuda

Održavanje plastičnih posuda obuhvata i pravilno čuvanje. Najbolje je da posudu operete odmah po vađenju hrane i stavite da osuši na mestu gde dopiru sunčevi zraci. Oni će sprečiti zadržavanje neprijatnih mirisa.

Pre odlaganja na policu proverite da li je posuda potpuno suva, a možete u nju nasuti i malo soli kao preventivnu meru za pojavu mirisa.

Veliki izbor plastičnih posuda različite namene, uključijući i plastične posude za zimnicu, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.