Kuhinjski program

Plastične činije – Višenamenska upotreba u svakom domaćinstvu

Plastične činije

Plastične činije predstavljaju specijalno dizajnirano posuđe okruglog oblika koje se koristi za pripremu i serviranje hrane. Unutrašnjost je karakteristična u obliku sfernog poklopca, sa ivicama i dnom koji formiraju blagu krivinu što ih čini pogodnim za držanje različitih vrsta namirnica, uključujući i tečnu i rastresitu hranu.

Počev od uživanja u omiljenoj grickalici dok gledate film, preko posluživanja supe, pa do pripreme zdrave salate – činije imaju široku namenu, te ne čudi što spadaju u najupotrebljavanije plastično posuđe. Često se koriste umesto tanjira za jelo ili, pak, kao zamena za posude prilikom čuvanja hrane.

Imajući ovo u vidu ne čudi što su obavezni kuhinjski plastični program.

Kada su nastale plastične činije?

Činije su jedna od najstarijih vrsta posuđa. O tome svedoče arheološka istraživanja iz doba paleolita. U početku, kao činije služili su predmeti iz prirode, a kasnije je počelo njihovo izrađivanje, najpre od drveta i kamena, da bi u doba neolita preovladavala glina. S obzirom da se ovaj materijal nije pekao, kao što se to danas čini, činije izrađene od nje su bile kratkog veka.

Značajan pomak u razvoju činija usledio je u Staroj Grčkoj. U to doba, pre Nove ere, korišćene su male činije poznate kao “phiales” i “pateras”. Čak su postojale i posebne vrste za čuvanje parfema.

Iako su starogrčke činije bile bogato ukrašene, vrhunac dekoracije su dostigle u Kini. Sofisticirani dizajn i precizno ručno iscrtavani motivi i danas izazivaju divljenje.

Plastične činije

Vremenom, kako se razvijala tehnologija, uvođeni su novi materijali za izradu. Tako je nakon stakla i keramike, 50-ih godina došla na red plastika. Zahvaljujući povoljnijoj ceni, laganoj strukturi i odličnoj izdržljivosti plastične činije su postale popularne širom sveta.

Zašto su plastične činije bolje od plastičnih tanjira?

Verovali ili ne, plastične činije vam mogu pomoći u stvaranju zdravih navika u ishrani. Hrana u njima izgleda zgusnuto, a ne raštrkana kao na tanjiru, i stoga stvara osećaj da je više količinski. Što je posebno značajno ukoliko želite da smršate ili spadate u one koji, jednostavno, nekontrolisano jedu.

Platični tanjiri su veoma praktični, ali nedovoljno duboki. Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja makar jednom nije prosula supu iz tanjira dok je jela ili neuspešno pokušala da zadrži zelenu salatu u tanjiru. Činije su dovoljno duboke tako da ćete njihovom upotrebom sprečiti pojavu nereda na stolu.

Plastične činije

Za razliku od tanjira, ovi plastični proizvodi danas dolaze u različitim veličinama i bojama, pa ćete vrlo lako pronaći činije koje odgovaraju ne samo nameni, već i koje će zadovoljiti vašu estetsku stranu.

Da li su plastične činije sigurne za upotrebu?

Plastične činije se izrađuju od najkvalitetnije plastike, polipropilena. Što znači da ne sadrže bisfenol-A (BPA), opasnu hemikaliju koja može da prodre u hranu i dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Plastične činije

Dodatnu sigurnost pruža izdržljivost na visokim temperaturama. Možete ih prati i u vreloj vodi, kao i u mašini za sudove.

Odlikuje ih velika otpornost pri padu, pa ne morate da brinete da li će vas njihove krhotine prilikom razbijanja povrediti što je čest slučaj kod staklenih i keramičkih činija.

Raznovrsne plastične činije možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čekai drugo posuđe, kao što su plastične čaše i plastični tanjiri.