Kuhinjski program

Plastične kutlače – Neophodne svakoj kuhinji!

Plastične kutlače

Plastične kutlače predstavljaju vrstu kašike koja služi za serviranje hrane. Karakteriše ih duga ravna ili blago zakrivljena drška na čijem se vrhu nalazi zdela za prihvatanje hrane. Pri čemu je prošireni deo postavljen pod tupim uglom prema dršci kako bi sipanje kašaste hrane i tečnosti bilo lakše. Obično se izrađuju od plastike i nerđajućeg čelika. Mada se sreću i modeli od aluminijuma, legure bakra, melaminske smole, drveta, bambusa, pa i srebra.

Baš poput noževa, viljuški i kašika, kutlača je važan deo escajga. Bez nje ne bismo mogli da sipamo supu ili čorbu u svoj tanjir. Čak soseve nije moguće servirati bez prosipanja po stolu ukoliko ne koristimo kutlaču. Koristimo je i kod jela od pirinča, kaša, raznih pirea…

Imajući u vidu široku upotrebu ne čudi što spada u kuhinjski plastični program koji se nalazi u svakoj kuhinji.

Kada su nastale plastične kutlače?

Iako je poreklo kutlače nejasno, poznato je da osnovni dizajn koji je prepoznatljiv i danas potiče iz rimskog doba. Za razliku od kašika, čije su varijacije postojale pre nego što je civilizacija nastala, kutlače su stare nešto više od 2 milenijuma. Kako su Rimljani vladali većim delom Evrope, ovaj pribor za jelo vrlo brzo se proširio Evropom, a zatim stigao do Afrike i Bliskog istoka.

Plasticne kutlace

U početku su pravljene od grnčarije i drveta, da bi u 13. veku dobile prefinjeni dizajn od srebra. Srebro je korišćeno zbog svojih savitljivih karakteristika, koje su omogućavale ne samo laku izradu, već i izdržljivost. Međutim, ovaj plemeniti metal bio je skup, te su kutlače napravljene od njega bile namenjene kraljevskim porodicama i bogatim ljudima.

Vremenom, razvijene su nove verzije. Kutlače su dobile drške različitih dužina, a u 18. veku, kada je punč postao popularan napitak, pojavile su se specijalno dizajnirane za njegovo služenje.

Sa pojavom plastike sredinom 20. veka i kutlače su postale plastični proizvodi.

Vrste kutlača

Plastične kutlače danas dolaze u različitim tipovima, zavisno od namene koju imaju.

Kutlače za supu predstavljaju osnovni model. Imaju duže drške i zdelu ujednačenog ovalnog oblika tako da omogućavaju sipanje sa bilo koje strane. Osim za supe i čorbe, služe i za serviranje pirinča, kremastih jela, bujona, kao i za punč. Često se koriste i za pripremu palačinki.

Kutlače za soseve se prepoznaju po drškama manjih dimenzija. Odličan su dodatak svakoj kuhinji, jer obezbeđuju konzistentne veličine porcija prilikom prelivanja jela.

Kuglače sa prorezima predstavljaju spoj klasičnog modela i sita. Manje su poznate, ali to nikako ne umanjuje njihovu upotrebu, jer su nezamenjivi pribor za posluživanje namirnica koje se čuvaju ili pripremaju u tečnostima, ali treba da se serviraju bez njih.

Prednosti plastične kutlače

Plastične kutlače su izrađene od polipropilena. U pitanju je najzdravija vrsta plastike koja ne sadrži bisfenol-A (BPA), niti bilo koju drugu opasnu materiju koja može da prodre u hranu. Što znači da su potpuno bezbedne za upotrebu.

Plastične kutlače

Za razliku od drvenih ne menjaju strukturu nakon više godina, te ne postoji opasnost od zadržavanja bakterija i ostataka hrane u porama. Takođe, odlikuje ih velika otpornost na visoke temperature te je pranje jednostavno, baš kao i održavanje plastičnih posuda napravljenih od polipropilena.

Plastične kutlače, plastične činije, plastične čaše, tanjire i drugi kuhinjski pribor možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.