Kuhinjski program

Plastični levak

Plastični levak

Plastični levak je, zapravo, cev koja je široka na vrhu, a pri dnu veoma uzana. Ovakav dizajn omogućava precizno presipanje tečnosti iz jedne posude ili flaše u drugu, bez prolivanja i kapanja sa strane. Osim za tečnost često se koristi i za presipanje praha i drugog rastresitog materijala ili namirnica. Mada se pod njegovim imenom podrazumeva i dimnjak na kući ili parnoj lokomotivi. Često se odnosi i na lulu, pa i na deo kanta za smeće. Ipak, u najvećoj meri se svrstava kao kuhinjski plastični program.

Levak je jedan od najstarijih elemenata svake kuhinje. Zapisi govore da je upotrebljavan još u Rimskom carstvu u 1. veku. Odatle vrlo brzo je osvojio čitav svet, dobivši i nove, čak, pomalo neobične namene. Tako je u vreme Katarskih krstaških ratova služio kao vojno oruđe, za mučenje protivnika tokom ispitivanja. U Srednjem veku obrnuta forma je, pak, označavala ludost, te se na slikama toga doba često sreće na glavi osoba koja su predstavljane kao ludaci. Neretko je bio i simbol proždrljivosti i požude.

Za šta se koristi levak?

Osnovna namena levka jeste presipanje tečnosti. Obično se u domaćinstvima koristi za pretakanje mleka, soka, vode… Nezamenjiv je za pretakanje rakije i vina iz bureta u flašu u poljoprivrednim gazdinstvima. Dok se veći modeli koriste i za presipanje benzina i nafte kako u flašu tako i iz flaše u rezervoar.

Plastični levak

Posebnu grupu čine levci koji se koriste u laboratorijama. Oni dolaze u različitim veličinama i izrađeni od različitih vrsta materijala, uključujući i staklo. Pojedini čak imaju veoma duge donje delove, dok drugi poseduju dodatak slavine. Osim za presipanje tečnosti mogu da služe i za filtriranje praha, bilja ili drugih predmeta napravljenih od finih čestica u razne posude sa minimalnom količinom prosipanja ili otpada.

Zašto je plastični levak najbolji izbor?

Levak koji se koristi u domaćinstvu se izrađuje od različitih materijala. Počev nerđajućeg čelika i aluminijuma, preko stakla, pa do plastike i silikona – svaki od ovih materijala mora da bude dovoljno čvrst kako bi mogao da izdrži težinu supstance, ali da ne reaguje pri tom sa njom.

Plastični levak

Nerđajući čelik i aluminijum imaju ove osobine, ali nisu dovoljno higijenski za upotrebu u kuhinji. Zbog toga se najčešće koriste u radionicama ili za pretakanje goriva.

Stakleni modeli pružaju visok nivo higijene, odlično podnose visoke temperature čime je zagarantovo dobro čišćenje. Međutim, veoma se lako lome. Ne samo da su kratkog veka, već postoji opasnost da vas povrede.

Silikonski levak je novijeg datuma. Odlikuje ga izuzetna savitljivost i lagana forma. Nažalost, nije dovoljno stabilan, a vremenom se često deformiše.

Za razliku od ovih vrsta plastični levak pokazuje najbolje osobine za kuhinjsku upotrebu. Napravljen je od čvrste plastike, otporne na ogrebotine, padove i druga oštećenja. Što znači da ćete jednom kupljeni levak moći da koristite dugi niz godina.

S obzirom da je u pitanju polipropilen, tj. plastika koja ne sadrži ikakve štetne materije koje se mogu preneti na hranu, plastični levak je potpuno bezbedan po vaše zdravlje. Takođe, ne postoji rizik od korozije.

Levke različitih dimenzija napravljene od najkvalitetnije plastike možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čekaju i plastične kutlače, plastične činije, kao i raznovrsno plastično posuđe.