Kuhinjski program

Plastični bokali – Praktični i neophodni svakom domaćinstvu

Plastični bokali

Plastični bokali predstavljaju posebne posude zaobljenog oblika sa drškom i uskim vratom koje se koriste za čuvanje i posluživanje tečnosti, a neretko i za pretakanje. Dizajnirani su tako da imaju uzani otvor koji, poput levka, omogućava precizno sipanje. Dok drška olakšava rukovanje i pruža stabilnost, smanjujući opasnost od prosipanja.

Tokom istorije bokali su pravljeni od različitih materijala – počev od metala, preko keramike i stakla, dok danas najčešće spadaju u plastične proizvode.

Kada su nastali plastični bokali?

Bokali su jedan od najstarijih kuhinjski predmeta. Koristili su ih još stari Grci i Rimljani koji su u njima čuvali vino i ulje kako bi ove namirnice duže trajale. Njihovom ukrašavanju posvećivana je velika pažnja što potvrđuju brojni arheološki ostaci iz mnogih muzeja.

Ipak, veći pomak u upotrebi dogodio se u Srednjem veku, tj. od 4. do 16. veka. Pod uticajem francuskog zanatstva bokali su dobili elegantu izduženu formu. Dva veka kasnije nastale su specijalne verzije za mleko, a u 19. veku se pojavio tzv. claret bokal. U putanju je model od stakla i srebra koji je služio za vino, pa odatle i njegov naziv. Mnogi od njih su bili bogato dekorisani različitim gravurama i ornamentima, te ne čudi što u modernom dobu čine prave kolekcionarske predmete.

Kako se u godinama nakon Drugog svetskog rata smanjila upotreba vina, claret bokali su izgubili svoju popularnost. Na tržištu su se sve više pojavljivili modeli za višenamensku upotrebu. Tome je dodatno doprinelo uvođenje plastike u industrijsku proizvodnju, pa su i bokali postali deo kuhinjskog plastičnog programa.

Upotreba plastičnih bokala

Iako se obično vezuju za ispijanje hladnih sokova tokom vrelih letnjih dana, plastični bokali imaju mnogo veću ulogu.

Plastični bokali

Unošenje u organizam najmanje 2 litra dnevno vode čini osnovu za zdrav život. Nažalost, mnogi ljudi nemaju ovu naviku, te se toga sete tek kada budu žedni. S obzirom da je žeđ znak da je vaše telo već dehidriralo nikako nije preporučljivo da čekate poslednji trenutak. Zbog toga stručnjaci savetuju da uvek u svojoj blizini imate posudu sa vodom, koju možete držati na radnom stolu ili klub stočiću u dnevnoj sobi.

Međutim, staklene flaše za vodu nisu nimalo praktične, dok plastične služe samo za jednokratnu upotrebu i nikako ih ne treba iznova puniti vodom. Najbolje rešenje za to jesu plastični bokali. Naročito modeli sa poklopcem koji sprečavaju taložnje prašine i drugih štetnih materija, te možete tokom čitavog dana u njima držati vodu ili bilo koji drugi napitak.

Prednosti plastičnih bokala

Metalni i grneni bokali odavno su izašli iz upotrebe. Polako nestaju i stakleni i keramički, jer su veoma krhki. Samim tim morate biti pažljivi prilikom rukovanja.

Za razliku od njih plastični bokali su veoma lagani, a opet izdržljivi čime je zagarantovana dugotrajna upotreba. Takođe ne postoji rizik da ćete se povredi ukoliko vam ispadnu iz ruke.

Plastični bokali

Napravljeni su od polipropilena. U pitanju je najzdravija vrsta plastika koja ne sadrži bisfenol-A (BPA), niti bilo koju drugu opasnu materiju koja može da prodre u piće. Što znači da su potpuno bezbedni za upotrebu.

Plastične bokale, kao i plastične činije i plastično posuđe, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.