Plastični proizvodi

Plastični đevđir

Plastični đevđir

Plastični đevđir predstavlja kuhinjsku posudu karakterističnog dizajna. Okrugloj je oblika pri čemu je dno perforirano, tj. rupičasto tako da omogućava lako ceđenje hrane. Obično se koristi za ceđenje kuvane testenine, krompira, mesa, pirinča ili blanširanog povrća. Mada može služiti i za pranje voća i povrća, kao i za pasiranje.

Ranije je đevđir izrađivan od metala ili terakote, da bi vremenom počela upotreba lakših materijala, poput aluminijuma, nerđajućeg čelika i drveta. Pojavom plastike, od 50-ih godina prošlog veka, mnogi predmeti za kućnu namenu dobili su novi izgled. Jedan od njih je đevđir.

Zašto je đevđir kuhinjski plastični program obavezan u svakom domu otkriva vam Pobeda Compani.

Kada je nastao đevđir?

Baš kao sito, đevđir ima dugu istoriju upotrebe. Verovali ili ne, ovaj maleni kuhinjski element je postojao još pre Nove ere. O čemu svedoče arheološka iskopavanja u Pompeji.

Plastični đevđir

Istoričari smatraju da je nastao spajanjem sita i perkolatora od pruća ili lana kojima se vino filtriralo u davna vremena. Prvi modeli imali su izgled lonaca i bili su izrađeni od terakote, te njiihov vek trajanja nije bio dug.

Sa otkrićem metala pojavile su se bronzane verzije, a u periodu Renesanse i prvi primerci od bakra.  Upravo od ovog materijala su pravljeni đevđiri sve do 19. veka.

Bez obzira na viševekovno postojanje prvi pisani podaci o njemu datiraju iz 1363. godine. Naime, “caza lasagnaria” kako je tada nazivan, opisan je kao specijalno napravljena cediljka za testeninu. Iako je više ličio na perforiranu kutlaču nego na današanji đevđir imao je široku upotrebu u Đenovi.

Međutim, komercijalni značaj dobio je tek u narednom veku zahvaljujući glavnom kuvaru pape Pija V.

Upotreba đevđira

Pored glavne funkcije ceđenja testenina i pasiranja, plastični đevđir ima višetruku ulogu u pripremi hrane. Odlično je pomoćno sredstvo pri ceđenju konzervirane hrane, kada vam nije potreban sok ili bujon u koji je ona čuvana. Takođe, efikasan je pri pranju zelene salate, jer olakšava čišćenje. Što je posebno pogodno kada nemate mrežu za sudoperu.

Ljubitelji grčkog jogurta plastični đevđir mogu da koriste za njegovu pripremu, dok model sa nagorama je idealan za čuvanje bobičastog voća. Dovoljno je da ispod đevđira sa opranim voćem stavite tanjir ili pliću posudu, a njegov rupičasti dizajn omogući će nesmetanu cirkulaciju vazduha. Na taj način sačuvaćete svežinu voća u frižideru.

Ovaj kuhinjski pribor, neretko, služi kao zaštita namirnica od muva prilikom pripremanja hrane na otvorenom.

Metalni ili plastični đevđir?

Metalni đevđiri su odlični za standardno ceđenje povrća ili testenina. Odlično podnose visoke temperature, te su jednostavni za održavanje, ali vremenom mogu da uhvate rđu i da obojeni sloj počne da se ljušti.

Plastični đevđir

Za razliku od njih, plastični modeli izrađeni su od kvalitetne, izdržljive plastike. Što znači da neće promeniti izgled ni nakog dugogodišnje upotrebe. Veoma su lagani, a kao dodatna povoljnost dolazi i njihova niža cena.

Đevđire od vrhunske plastike možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čeka celokupna oprema za pripremu jela, kao što su špatule, merice, plastične daske za sečenje, posude…