Kuhinjski program

Zašto su plastične posude za led najbolji izbor?

Posude za led

Posude za led su kuhinjski pribor neophodan svakom domu.

Nagli porast temperatura najavio je skori dolazak leta. Pored dugoočekivanog odmora na moru, omiljeno godišnje doba sa sobom donosi i vrele dane. Prema prognozama meteorologa ovo leto će ostati u pamćenju mnogih kao jedno od najtoplijih koje smo doživeli. Ne samo da će nas čekati temperature preko 40 stepeni Celzijusovih danju, već će i noći u gradu biti prave tropske tako da klima uređaji neće biti dovoljni da se rashladimo.

Da bi se telo rashladilo dolazi do prekomernog znojenja te je neophodno da izgubljenu tečnost nadokandimo. Zbog toga je potreba za unosom vode, ceđenih sokova i hladnih čajeva veća u toku letnjih meseci, te ne čudi što su plastični bokali ispunjeni ledom obavezni dodatak na svakom baštenskom stolu. Imajući ovo u vidu vreme je da nabavite posude za led.

Kada su nastale posude za led?

Preteča posude za led nastala je u 19. veku. Naime, John Gorrie je napravio posebnu vrstu rashladnog uređaja koji je imao zadatak da hladi vazduh za njegove pacijente sa žutom groznicom. Mnogi istoričari ovom američkom lekaru pripisuju i razvoj posuda za led jer je u svojim dokumentima naveo da su pacijenti dobijali tečnost sa puno leda kao tretman u lečenju.

Iz Gorrieve ideje Fred Wolf je 1914. godine konstruisao mašinu za hlađenje pod nazivom DOMELRE, tj. DOMestic ELectric Refrigerator. Iako se njegov izum nije pokazao praktičnim sadržao je poseban odeljak za led. Upravo je taj deo inspirisao Guy L. Tinkhama da 1933. godine stvori prvu fleksibilnu posudu za led od nerđajućeg čelika.

Posude za led

Tacna je dizajnirana tako da se savijala u stranu kako bi izbacila kockice leda. Tačnije, njenim savijanjem led puca na kockice koje odgovaraju tačkama podele u tacni, a zatim se pod pristiskom kocke guraju gore i van.

Ovaj princip funkcionisanja je u osnovi i današnjih modela. Međutim, materijal od kog se izrađuju se promenio, tako da su vremenom plastični modeli zamenili metalne.

Zašto su plastične posude najbolji izbor?

Jedan od najpristupačnijih i najjednostavnijih načina da obezbedite dovoljnu količinu leda za svoje letnje napitke jeste kupovina plastične posude.

U odnosu na druge vrste, plastični modeli su znatno fleksibilniji. Što znači da omogućavaju lakšu upotrebu, odnosno, lakše vađenje leda. Ujedno, zagarantovano je i manje rasipanje kockica leda u sudoperi, po podu ili radnoj površini u kuhinji. Razlog tome leži u činjenici da su posude napravljene od lagane, ali veoma čvrste plastike, pa ne morate se više 10 minuta mučiti oko vađenja kockica leda. Takođe, ne morate brinuti da li ćete prilikom savijanja polomiti posudu za led.

Pored praktičnosti plastične posude za led su potpuno bezbedne za upotrebu. Baš kao plastično posuđe napravljene su od polipropilena. U pitanju je najčistija vrsta plastike koja ne sadrži bisfenol-A (BPA), te nema opasnosti po zdravlje čoveka.

Posude za led imaju višestruku namenu

Bez obzira što su stvorene za pravljenje kockica leda, posude možete iskoristi i na kreativni način. Mnogi u njima sipaju kafu kako bi zaleđene kockice iskoristili za pravljenje Ice kafe. Drugi, pak, zamrzavaju u njima sokove, vino, pa čak i hranu za bebe, a mogu se koristiti i za pravljenje sladoleda.

Plastične posude za led, kao i celokupni kuhinjski plastični program, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.