Kuhinjski program

Podmetač za flaše – Čemu služi?

Podmetač za flaše

Podmetač za flaše je kuhinjski pribor neophodan svakom domu.

Kuvanje je mnogo više od pripreme hrane. Ono predstavlja pravu umetnost koja vam omogućava da ispoljite ne samo svoje kulinarsko umeće, već i kreativnost u spajanju, naizgled, nespojivih sastojaka, kao i njihovom dekorisanju.

Za mnoge ljude kuvanje je i način da se opuste nakon napornog dana, te da se oslobode stresa i bar na tren zaborave na probleme koji ih čekaju.

Međutim, da biste u potpunosti mogli da uživate u kuvanju neophodno je da kuhinja bude adekvatno opremljena. Kako se pri uređenju ovog prostora glavna pažnja posvećuje izboru bele tehnike i kuhinjskih elemenata, drugi predmeti ostaju po strani. Što je velika greška, jer svaki od njih obezbeđuju nesmetan rad.

Imajući ovo u vidu Pobeda Compani vam otkriva prednosti upotrebe podmetača za flaše.

Kada je nastao podmetač za flaše?

Sve do 18. veka manji tanjiri i tacne su korišćeni kao podmetači. U pojedinim zemljama ova tradicija je zadržana, naročito pri sipanju čaja te možemo da kažemo da imaju dekorativnu ulogu.

Prvi podmetač za flaše pojavio se 1760. godine. Imao je oblik plitkog poslužavnika ili posude od stakla ili drveta. Prvobitno je bio namenjen za dekantere ili vinske boce kako bi sprečio da isliznu iz ruku prilikom sipanja vina u čaše.

Vek kasnije nemačka štamparska kompanija Friedrich Horn je uvela prve podmetače napravljene od kartona. S obzirom na materijal od kojih su izrađivani imali su jednokratnu upotrebu, što nikako nije bilo praktično. Zbog toga su vrlo brzo svoju upotrebu našli kao podmetači za pivske čaše u pabovima. Dok je 1892. godine Robert Sputh iz Drezdena proizveo prvi podmetač za flaše od drvena pulpe.

Podmetac za flase

Kada se u 20. veku pojavila plastika, mnogi kuhinjski predmeti su počeli da se izrađuju od nje, uključujući i podmetače.

Zašto je podmetač za flaše obavezni deo svake kuhinje?

Podmetač za flaše je dizajniran tako da sprečava da tečnost klizi do površine. Samim tim ima zaštitnu ulogu, jer onemogućava nastanak belih fleka, kao i drugih oštećanja na kuhinjskim elementima. Ovo je naročito značajno kod flaša sa uljem.

Prilikom pripreme jela, često, kapi ulja skliznu niz spoljnu stranu flaše. Ukoliko ne odložite flašu na podmetač, masni tragovi završiće na vašoj sudoperi ili radnoj površini. Ne samo da ćete mrlje teško očistiti, već vremenom dolazi do grebanja i drugih oštećanja, tako da je narušen izgled vaše kuhinje.

Pored izuzetne praktičnosti, podmetači doprinose i estetici enterijera. Skladna forma čini ih nenametljivim detaljem, dok različiti oblici i boje omogućavaju da pronađete onaj koji odgovara vašoj kuhinji.

Koji je najbolji materijal za podmetače za flaše?

Kada kupujete podmetače za flaše, možda ćete biti u iskušenju da se fokusirate samo na stil. Ipak, pri izboru vodite računa, pre svega, o materijalu.

Počev od drvenih, pa do staklenih modela – podmetači se izrađuju od različitog materijala. Stakleni su teški, te su odavno potisnuti u drugi plan. Dodatna mana jeste opasnost od lomljenja i posekotina.

Drveni, kao i modeli od plute, vremenom se deformišu pod dejstvom vlage, dok su silikonski fleksibilni, ali nedovoljno izdržljivi. Zato su plastični podmetači najbolji izbor. Plastika je lagana, a opet veoma otporna čime je zagarantovana dugogodišnja upotreba.

Podmetače za flaše možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani. Ovde vas čeka celokupni kuhinjski plastični program, kao što je plastično posuđe, merice, plastični poslužavnici