Baštenski program

Plastične štipaljke za veš

Plastične štipaljke

Plastične štipaljke za veš su postale deo našeg svakodnevnog života te je teško zamisliti šta su ljudi radili pre nego što su se pojavile. Gotovo je nemoguće stvoriti sliku kako se odeća i posteljina suši jednostavno prebačena preko kanapa i grana drveta ili, čak, položena na zemlju. Šta bi se desilo sa čistim vešom kada počne vetar da duva?

Srećom, ovaj problem domaćica nestao je početkom 19. veka kada je Jérémie Opdebec došao na ideju da napravi prvi model štipaljke za veš. Imao je oblik dveju dugih račvi sa zaobljenom glavom tako da je mokra odeća mogla da se zakači na kanap, bez rizika da će pasti. Opdebecove štipaljke su vrlo brzo našle široku primenu, posebno u industrijskim gradovima, gde su konopci za odeću često bili postavljeni visoko preko ulica, jer nije bilo drugog slobodnog prostora.

Vremenom, došlo je do napretka u dizajnu, te je David Smith 1853. godine kracima dodao oprugu. Ovaj dizajn je bio nežniji prema odeći. Tri decenije kasnije Solon Moore zamenio je oprugu zavojnicom čime je omogućeno lako otvaranje i zatvaranje i čvrsto držanje.

U početku, štipaljke su izrađivane od drveta, a od druge polovine 20. veka, kada je plastika naišla na primenu u industriji, pojavile su se i plastične verzije.

Drvene ili plastične štipaljke za veš?

Na tržištu postoji veliki izbor štipaljki za odeću. Iako je dizajn u osnovi isti kod svih, postoje razlike u veličini, formi, kao i u materijalu od kog su izrađene.

Plastične štipaljke za veš

Starije verzije od drveta još uvek su zastupljene. Imaju kompaktni oblik koji omogućava laganu upotrebu. Međutim, dugotrajnim korišćenjem pokazuju izvesne nedostatke. Drvo ima tendeciju da upija vlagu što dovodi do truljenja. Samim tim štipljke postaju lako lomljive. Dodatni problem zbog vlage stvara opruga, jer trag od rđe lako može da se prenese na čist veš.

Imajući ovo u vidu bolji izbor su plastične štipaljke za veš. Izrađene su od kalupa za brizganje plastike tako da se kao rezultat dobijaju čvrste, a lagane štipljke, koje su otporne ne samo na sve klimatske uslove, već i na elektro i hemijske uticaje. Zahvaljujući ovim karakteristikama zagarantovana je višegodišnja upotreba.

Upotreba plastičnih štipaljki u domaćinstvu

Bez obzira što je glavna namena kačenje mokre odeće, plastične štipaljke za veš se koriste i u druge svrhe. U kuhinji možete ih koristiti za čuvanje otvorenih kesa grickalica koje niste pojeli. Odlični su držači stranica otvorenog kuvara tokom pripreme jela. Takođe, mogu da posluže kao dodatak magnetima za kačenje na frižideru umetničkih dela svoje dece.

Plastične štipaljke za veš našle su primenu i u kupatilu kao držači četkica za zube tokom putovanja. Mada ih možete koristiti i za ravnomerno istiskivanje paste za zube.

Ukoliko vaše vešalice za garderobu nemaju dodatak za kačenje pantalona, iskoristite za to štipaljke. Možete ih upotrebiti i za kačenje šalova, rukavica, čarapa i drugih modnih dodataka.

Plastične štipaljke za veš su odlični pribor za baštu. Naime, prilikom sadnje cveća štipaljke će vam poslužiti kao markeri za sadnice kako biste znali koju ste biljku posejali.

Uživanje u bašti tokom sunčanog dana ne može vam pokvariti povetarac, jer je dovoljno da štipaljkama zakačite stolnjak na ivice stola. Na taj način sprečićete da ga vetar oduva.

Plastične štipaljke za veš

Plastični program za veš, uključujući štipaljke za veš, korpe za čist veš, kao i korpe za veš koji čeka na pranje, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.