Kuhinjski program

Plastične tacne za torte

Plastične tacne za torte

Plastične tacne za torte su kuhinjski pribor neophodan svakom domu.

Sezona slavlja se polako zahuktava. Sa njom dolaze i najdivnija jela koja svojim mirisom bude apetit. Dok će se za savršeni finiš pobrinuti najukusnije torte i kolači.

Sigurni smo da ne postoji osoba na svetu koja nema svoju omiljenu poslasticu. Bogata čokoladna torta, osvežavajući voćni mus ili, možda, neodoljivi cheesecake – svaki od njih budi pravu magiju u ustima. Zapravo, nemoguće je ostati ravnodušan pred parčetom torte ili kolača, koji vas pozivaju na slatke zalogaje.

Da bi omiljena poslastica bila savršena, pored namirnica za pripremu i veštine kuvarice, neophodan je i adekavtni pribor za čuvanje i serviranje. U tome vam mogu pomoći plastične tacne za torte.

Kada su se pojavile tacne za torte?

Verovali ili ne, tacne za torte imaju dugu istoriju. Koristile su se još u 17. veku, a nastale su na osnovu tacni koje su korišćenje za serviranje piva i drugih pića. Ove ravne tacne bile su poznate pod nazivom „salvers“, a iz njih su razvijeni i današnji plastični poslužavnici.

Plasticne tacne za tortu

Tacne je karakterisala ravna pravougaona površina, a često su dolazile sa podnožjem kako bi olakšale posluživanje. Vremenom, ljudi su uvideli da ih mogu koristiti ne samo za piće, već i za posluživanje voća i deserta.

Početkom 18. veka tacne za torte su postale obavezni deo proslava bogatih slojeva društva, te su dobile i raskošnije oblike, sa bogatim ukrasima. Promenjen je i materijal od kojih su izrađivane. Odnosno, bakarne i drvene modele zamenili su stakleni i keramički. Da bi u 20. veku, otkrićem plastike, dobili nove verzije.

Prednosti upotrebe plastične tacne za torte

Plastične tacne za torte su dizajnirane tako da obezbeđuju stabilnost. Torte su izrađene od više slojeva, te zahtevaju stabilnu osnovu. U protivnom može se desiti katastrofa još dok pravite svoj desert, te će i vaše vreme i trud nestati.

Kao svojevrsni plastični program za serviranje hrane, one pružaju najbolju zaštitu od svih neravnih površina i nespretnih ruku koje mogu da sruše vaše remek-delo. Takođe, omogućavaju da lako postavite i premestite tortu na pravo mesto na stolu, a da ne uništite dizajn i glazuru.

Kako izabrati tacnu za tortu?

Najbitniji faktor koji treba uzeti u obzir pre nego što krenete da tražite tacnu je da znate tačnu veličinu torte. Verujte, nije isto ako planirate da pravite veliku rođendansku tortu i manju tortu samo za svoje ukućane.

Imajući ovo u vidu stručnjaci savetuju da za torte sa malo ukrasnih detalja sa strane veličina tacne može da bude ista kao i veličina osnove torte. Dok za bogato ukrašene torte morate da uračunate i detalje kako biste sprečili da ivice tacne pokvare dekoraciju.

Plasticne tacne za tortu

Druga važna karakteristika je težina. Pojedini materijali od kojih se izrađuju tacne su teški, te dodavanjem slojeva torte možda ćete doći u situaciju da ne možete da je prenesete. Zbog toga je najbolje da izaberete modele od plastike. Oni su dovoljno lagani za upotrebu, a opet veoma izdržljivi, te ne morate brinuti da će se polomiti i da će vaš desert završiti na podu.

Plastične tacne za torte, kao i zvona za torte i desertne tanjire, možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.