Kuhinjski program

Sušilnik za sudove – Kako odabrati pravi?

Sušilnik za sudove

Sušilnik za sudove je kuhinjski pribor neophodan svakom domu.

Sisgurni smo da niko ne voli poslove čišćenja i pranja. I dok brisanje prašine i usisavanje, pa čak i peglanje možemo da odložimo na par dana, pranje sudova je nemoguće izbeći. Sama pomisao da vas nakon ukusnog obroka čeka nemili posao raspremanja stola neretko kvari uživanje u slasnim zalogajima.

Međutim, sa pranjem sudova posao se ne završava. Morate ih ostaviti da se osuše. U tome vam može pomoći sušilnik za sudove. Odnosno, specijalno dizajniran pribor sa prorezima tako da omogućava da se tanjiri, čaše, pa i escajg ocede od vode.

Kada se pojavila sušilica za sudove?

Ideja o priboru koji će pomoći u sušenju sudova postojala je od 19. veka. Naime, 1876. godine američki pronalazač Chandler Vashti dobio patent za svoj izum.

Sušilnik za sudove

Ipak, popularnost ove opreme dugujemo Maiju Gebhardu, koja je radila kao šef odeljenja na Work Efficiency Institutu u Finskoj. Ideja se rodila još 30-ih godina, ali je tek deceniju kasnije uspela da je realizuje. Tako je nastao sušilnik za sudove napravljen od drveta koji je u početku bio sastavni deo kuhinjskog ormarića. Postavljan je iznad sudopere kako bi kapljice vode mogle da padaju u slivnik.

Istraživanje je pokazalo da žene u Finskoj u to doba potroše 30.450 sati svog života na brisanje sudova. Zahvaljujući Gebhardovom izumu broj sati za ovaj posao je smanjen za čak 50 odsto.

Imajući u vidu uštedu u vremenu koju je doneo sušilnik za sudove ne čudi što je vrlo brzo osvojio domaćinstva širom sveta. Već 50-ih godina dobio je nove verzije, koje su se postavljale na radnu površinu u kuhinji, a bile su izrađivane od čeličnih žica. Da bi se sa razvojem plastike pojavio različit kućni pribor od ovog materijala.

Koje su prednosti upotrebe sušilnika za sudove?

Sušilnik za sudove, pre svega, čuva vaše zdravlje. Prorezi na njemu omogućavaju da vazduh cirkuliše između sudova tako da se osuše prirodnim putem. Nije redak slučaj da domaćice odlože sudove da se ocede na kuhinjsku krpu, što je opasno. Bakterije mogu da se zalepe na mikrovlakna, a zatim prenesu na posuđe. Zbog toga stručnjaci ne savetuju ni brisanje tek opranih sudova.

Održavanja prostora uredni je još jedna prednost sušilnika. Ne samo da će vaši sudovi biti posloženi na jednom mestu, već ne morate brinuti od vodenih tragova svugde po radnim površinama. Ujedno, zagarantovano je brže sušenje.

Sušilnik za sudove je napravljen tako da različite vrste sudove možete lepo da postavite, te ne postoji opasnost od prevrtanja i lomljenja.

Kako izabrati sušilnik za sudove?

Prilikom izbora sušilnika morate uzeti u obzir nekoliko faktora. Veličina je jedna od njih.

Sušilice velikih dimenzija se mogu pohvaliti velikim smeštajnim kapacitetom, što je posebno pogodno za velike porodice. Ukoliko domaćinstvo čine samo jedan ili 2 člana bolji izbor su manji modeli kako ne bi zauzimali previše mesta u kuhinji.

Sušilnik za sudove

Iako na tržištu postoje sušilnici od različitih materijala, preporučljiva je upotreba modela od polipropilena. U pitanju je vrsta plastike koja ne sadrži bisfenol-A (BPA), niti druge štetne materije. Samim tim, eliminisan je rizik po zdravlje.

Raznovrsni kuhinjski plastični program, uključujući i sušilice za sudove i sušilice za escajg možete pronaći u bogatoj ponudi Pobeda Compani.